India a aprobat vaccinul creat de AstraZeneca și Oxford. Alte 3 vaccinuri așteaptă aprobare
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din India a aprobat, vineri, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford pentru utilizare de urgență, au declarat pentru Reuters două surse ce au cunoștințe despre subiect. Ulterior, ministrul informaţiilor, Prakash Javadekar, a confirmat această informație.
Javadekar a spus și că alte trei seruri aşteaptă avizul, şi a completat: “India este probabil singura ţara unde cel puţin patru vaccinuri se pregătesc. Unul a fost aprobat ieri pentru utilizare de urgenţă, Covishield de la Serum”, a spus el referindu-se la serul dezvoltat local de Serum Institute of India (SII).
Decizia anunță lansarea vaccinului în a doua țară cu cea mai mare populație din lume, care, după Statele Unite, are cel mai mare număr de infecții COVID-19.
India vrea să înceapă administrarea vaccinului în curând, cel mai probabil până miercuri, a declarat una dintre surse, ambele refuzând să fie numite înainte de un anunț oficial.
Un reprezentant al Organizației Centrale pentru Controlul Standardelor asupra Medicamentelor din India (CDSCO), ai cărui experți se întâlnesc pentru a doua oară săptămâna aceasta, a refuzat să comenteze.
Marea Britanie și Argentina au autorizat deja vaccinul AstraZeneca pentru uz public urgent.
CDSCO ia în considerare, de asemenea, cereri de autorizare de utilizare de urgență pentru vaccinurile realizate de Pfizer Inc cu compania germană BioNTech și de India Bharat Biotech.
Mai ieftin și mai ușor de distribuit decât vaccinurile rivale, vaccinul AstraZeneca / Oxford ar putea aduce schimbări importatnte pentru imunizarea globală.
Țările cu o infrastructură de sănătate de bază au speranțe mari pentru un vaccin care, spre deosebire de cel dezvoltat de Pfizer, poate fi depozitat și transportat la temperaturi normale de refrigerare, nu la -70 grade Celsius (-94 Fahrenheit) ca cel de la Pfizer.
India a raportat peste 10 milioane de cazuri de COVID-19, deși rata sa de infecție a scăzut semnificativ de la vârful de la mijlocul lunii septembrie. Țara speră să imunizeze 300 de milioane din cei 1,35 miliarde de oameni din primele șase până la opt luni ale anului 2021.