Închide

Inditex și Zalando, dispută intensă din cauza pungilor de plastic. Care este motivul?

Avatar
Zara, Chicago. Shot this as I was traveling on a city tour bus in Chicago. The sudden rush of people made me wonder what must be going through the mind of each soul.

Fotografie de Praswin Prakashan pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Deși pungile de plastic de toate tipurile sunt acum o raritate pe majoritatea străzilor, ele continuă să joace un rol important în spatele scenei, în special în comerțul cu amănuntul online. Un fapt care se spune că a dus acum la o dispută între grupul spaniol de modă Inditex și retailerul online Zalando din Berlin, potrivit Fashion United.

Fără a fi observate de mulți clienți, majoritatea articolelor de îmbrăcăminte sunt încă transportate într-o pungă de plastic de unică folosință – așa-numita “polybag” – cel puțin pe drumul de la fabrici la comercianții cu amănuntul. Odată ajuns acolo, plasticul, care ar trebui să protejeze împotriva murdăriei și a deteriorării, este adesea îndepărtat și lasă loc unei alternative “ecologice”, cum ar fi hârtia sau cartonul reciclat, înainte de a fi expediat clientului.

Ce sunt sacii de polietilenă?

Un studiu realizat în 2019 de organizația industrială Fashion For Good definește polybagurile ca fiind o pungă de plastic transparent, de obicei fabricată din polietilenă de joasă densitate (LDPE), care protejează un articol de îmbrăcăminte de murdărie, umiditate și deteriorare în timpul transportului de la unitățile de producție la centrele de distribuție și mai departe la magazinele de vânzare cu amănuntul și la domiciliile clienților. Potrivit raportului, amprenta de carbon a ambalajelor și a distribuției ca parte a lanțului valoric general al industriei modei este, în general, relativ scăzută, dar companiile de îmbrăcăminte care urmăresc să nu genereze deșeuri descoperă din ce în ce mai des că o proporție semnificativă a deșeurilor este reprezentată de folii de plastic și saci de polietilenă.

Acesta este și cazul companiei Inditex. În 2019, grupul spaniol de modă și-a stabilit obiectivul de a elimina treptat livrările către clienți în ambalaje de plastic de unică folosință până la sfârșitul exercițiului financiar 2023. Publicația de știri Bloomberg a citat un purtător de cuvânt al Inditex, care a declarat că acest obiectiv a fost atins în proporție de 95% la nivel de grup, însă Zalando, dintre toate companiile, este acum pe cale să pună bețe în roate gigantului spaniol. Zalando refuză să îndepărteze sacii de polietilenă menționați mai sus de la produsele Inditex de la mărcile Massimo Dutti, Oysho, Bershka și Pull & Bear înainte ca acestea să fie expediate către clientul final, chiar și după ce Inditex i-a cerut acest lucru.

Expediere în ciuda ambalajului individual?

Întrebând retailerul online din Berlin, situația sună oarecum diferit, deoarece Zalando a confirmat că produsele sunt expediate cu sacii lor de polietilenă, însă motivele par plauzibile.

Pe de o parte, face parte din condițiile de livrare ale Zalando ca partenerii – inclusiv Inditex – să livreze fiecare produs “gata de vânzare cu amănuntul”. Acest lucru înseamnă că produsele trebuie să fie livrate la centrele logistice Zalando cu ambalaje individuale adecvate, astfel încât să poată fi expediate către clienți. În al doilea rând, o evaluare internă a arătat că nu este avantajos să se folosească mai întâi saci de polietilenă în procesele interne și apoi să fie îndepărtați cu puțin timp înainte de expedierea către clienți, potrivit unui purtător de cuvânt al Zalando, întrebat de FashionUnited.

De asemenea, Zalando a făcut referire la studii care arată că eliminarea sacilor de polietilenă ar crește riscul ca articolele să fie atât de grav deteriorate în timpul livrării încât să nu mai poată fi revândute – ceea ce reprezintă cea mai puțin sustenabilă opțiune.

Cu toate acestea, Zalando a recunoscut, de asemenea, că plasticul de unică folosință este un obstacol major pentru sustenabilitate. În ceea ce privește utilizarea sacilor de polietilenă, compania se află într-un dialog continuu cu partenerii săi pentru a evalua cele mai durabile soluții pe termen lung pentru toate părțile. Inditex nu a fost menționată nominal de către Zalando, dar punctele de vedere diferite pe această temă sunt recunoscute și se depun eforturi pentru a găsi un teren comun. În plus, la nivel intern se testează alternative, cum ar fi o tehnică specială de pliere pentru etichetele private și pungi de plastic mai subțiri, iar compania și-a redus deja dependența de plasticul de unică folosință în ultimii ani.

Inditex nu a dorit să comenteze acest subiect atunci când a fost întrebată de FashionUnited.

scroll to top