Închide

Inflația din zona euro, care se apropie de 10%, testează intens Banca Centrală Europeană

Avatar
A pile of Euro (EUR) banknotes that include 20, 100, and 200 notes. (Part III)

Fotografie de Ibrahim Boran pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inflația din zona euro a atins, probabil, un alt record luna trecută, puțin sub 10%, menținând tensiunea asupra Băncii Centrale Europene, în timp ce analizează cât de agresiv să crească ratele dobânzilor, potrivit Bloomberg.

Toți economiștii chestionați de Bloomberg prezic un nou maxim istoric pentru creșterile prețurilor de consum. Prognoza medie este de 9,7%, patru prevăzând un rezultat de două cifre.

Datele pentru zona euro cu 19 națiuni vor fi transmise vineri, în urma rapoartelor din cele trei mari economii din regiune și a unei evaluări a sentimentului afacerilor din jurul blocului.

Având în vedere că lecturile anterioare au dat un impuls esențial pentru extinderea înăspririi la ultimele două reuniuni ale BCE, noul raport va fi probabil unul dintre cele mai importante ingrediente pentru următoarea decizie, care va avea loc peste o lună.

Acest fundal, împreună cu orice implicații politice de la alegerile italiene de duminică, va fi cu siguranță o temă dominantă pentru președintele Christine Lagarde când va depune mărturie în fața parlamentarilor, la Bruxelles, a doua zi.

Este probabil să se confrunte cu întrebări despre unde se vor stabili ratele dobânzilor și în ce direcție se vor înclina oficialii dacă vor trebui să aleagă între combaterea inflației și protejarea locurilor de muncă.

Apariția ei are loc în una dintre cele mai aglomerate săptămâni pentru discursurile BCE din acest an. Toți cei cinci colegi de conducere ai lui Lagarde, precum și 10 din 19 șefi ai băncilor centrale naționale, urmează să facă comentarii publice.

Ce spune Bloomberg Economics: „Este probabil ca inflația din zona euro să fi atins un nou maxim de 9,6% în septembrie, deoarece costurile alimentelor și energiei continuă să crească. Încheierea măsurilor germane de amortizare a prețurilor introduse la începutul verii se va adăuga, de asemenea, presiunilor asupra prețurilor.”

scroll to top