Închide

Inflația mușcă din profiturile Nestlé

Avatar
nescafe, coffee cup, coffee

Fotografie de ArturoAez pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Nestlé și-a văzut marja brută scăzută „masiv” anul trecut, chiar și după o creștere a prețului cu 8,2%. Anul acesta, prețurile vor continua să crească, avertizează deja producătorul de Nescafé, potrivit RetailDetail.eu.

Deși vânzările au crescut cu 8,3% anul trecut, profiturile au scăzut. Profitul net a fost de 9,3 miliarde de franci elvețieni (9,42 miliarde de euro), cu mult sub cele 16,9 miliarde de franci elvețieni înregistrate cu un an mai devreme și așteptările analiștilor.

Marjele au scăzut în cursul anului din cauza inflației ridicate și a prețurilor materiilor prime, în timp ce producătorul de alimente s-a confruntat și cu probleme de aprovizionare din cauza războiului din Ucraina. Aprovizionarea cu petrol și cereale a fost afectată în mod deosebit în primele luni de război, urmată de logistică mai scumpă, cafea Arabica și produse lactate.

Faptul că cifra de afaceri a ajuns la 94,4 miliarde de franci elvețieni (95,6 miliarde de euro), chiar sub așteptări, se datorează în întregime creșterilor de preț. Deși acestea nu au putut compensa pe deplin creșterea costurilor cu ingredientele, CEO-ul Mark Schneider a declarat pentru Reuters, „marja noastră brută a scăzut cu aproximativ 260 de puncte de bază – asta este masiv”.

În 2023, Nestlé se așteaptă la noi creșteri de preț, deși acestea vor varia de la o piață la alta. Într-adevăr, pe unele piețe, cum ar fi SUA și Marea Britanie, inflația persistă puternic, în timp ce în China și Europa, inflația este deja mai redusă, observă Schneider. Cu toate acestea, Nestlé mizează pe o creștere organică robustă, cu vânzări cu 6-8% mai mari. Se pare că apelul șefului Ahold Delhaize, Frans Muller, pentru scăderea prețurilor nu va fi auzit deocamdată.

scroll to top