Închide

INS: În primul trimestru, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 7,1%

Avatar
construction, site, build

Fotografie de MichaelGaida pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de perioada corespunzătoare din 2023 ca serie brută cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,9%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%. Lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 1,7%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,1%. Pe obiecte de construcţii, s-a înregistrat scădere la clădirile rezidenţiale (-31,8%). Construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,2%, respectiv cu 1,5% .

Conform INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în martie 2024, comparativ cu februarie 2024, ca serie brută, cu 43,7%, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+58,2%), clădirile rezidenţiale (+46,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+20,2%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+13,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 11,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+11,0%)şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 10,4%.

De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut în martie 2024 comparativ cu martie 2023, pe total, cu 3,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,3%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-24,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-10,2%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 13,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 1,2%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,1%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,1%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 11,4%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,0%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 17,1%.

scroll to top