Închide

Instituția anti-fraudă a UE, critici dure la adresa Parlamentului European: ”Ne închid ușa-n nas!”

Avatar
Corruption loves money. EURO banknote bank bill

Fotografie de Markus Spiske pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), principalul organism al Uniunii Europene în materie de combatere a fraudelor și corupției la nivelul UE, are responsabilitatea și capacitatea de investiga funcționarii publici obișnuiți, ba chiar și directori generali ai direcțiilor UE și chiar comisari europeni. Însă, când vine vorba despre Parlamentul European, instituția le închide anchetatorilor ”ușa în nas”, acuză vicepreședintele OLAF, Andreas Schwarz, într-un interviu care va apărea în ediția tipărită săptămânală de duminică a cotidianului Die Welt – Welt am Sonntag.

În atare situație, Schwarz susține că, pentru creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile europene și în cele care au atribuții în combaterea fraudelor, este imperios necesară o schimbare de atitudine din partea legislativului european.

După mega-scandalul de corupție din Parlamentul European, în centrul atenției căruia s-a aflat eurodeputata greacă Eva Kaili, dar și alți actuali și foști oficial, OLAF cere mai multe puteri și mijloace pentru a-i putea investiga pe parlamentari europeni:

”Putem să investigăm în aproape toate autoritățile și instituțiile UE, împotriva oficialilor obișnuiți, împotriva directorilor generali, chiar și investigații individuale împotriva comisarilor. Dar Parlamentul UE ne închide ușa în nas atunci când investigațiile noastre îi afectează membrii parlamentului”, spune Schwarz în interviul acordat Welt am Sonntag.

Potrivit lui Schwarz, OLAF nu are acces la birourile eurodeputaților și nu are voie să se acceseze, sub niciun chip, laptopurile și calculatoarele acestora.

Deocamdată, în ciuda scandalului de corupție apărut la finalul anului trecut, în care Eva Kaili și alți oficiali sunt suspectați că au primit mită din partea Qatarului și Marocului, în schimbul influenței lor în Parlamentul European, lucrurile nu s-au schimbat deloc, spune vicepreședintele OLAF.

De altfel, instituția, deși este responsabilă pentru lupta împotriva corupției, a conflictelor de interese și a abuzului în serviciu în instituțiile UE, nu are dreptul să investigheze în acest caz, fapt justificat cu argumentul imunității politice a eurodeputaților.

Schwarz critică această justificare.

”Imunitatea este menită să asigure faptul că parlamentarii își pot exercita funcția în mod liber și independent. Scopul său este de a-i proteja în cazul unor tentative de intimidare. Dar nu poate fi vorba despre a folosi această imunitate pentru a evita tot felul de investigații”, spune el.

Această abordare a Parlamentului European nu are nimic de-a face cu sensul original al conceptului de imunitate parlamentară, mai adaugă înaltul oficial OLAF:

”Aș dori și ar trebui ca OLAF să aibă acces deplin la Parlament, în situația unor investigații justificate care implică europarlamentari”, a conchis vicepreședintele instituției.

scroll to top