Închide

Într-o zi plină de simboluri antisovietice, Polonia dă cu tifla Rusiei inaugurând un estuar artificial la Baltică

Avatar
Shutterstock 2197864469 800x450

Estuarul Vistula, creat artificial de Polonia prin secționarea peninsulei din Laguna Vistula de la Marea Baltică în dreptul apelor teritoriale proprii. Foto: euractiv.com/shutterstock

Timp de citire: 2 minute

Polonia a inaugurat sâmbătă un canal care îi permite să ajungă la portul său Elbląg de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, relatează Euractiv. Canalul din Laguna Vistula afost deschis cu ocazia aniversării atacului sovietic asupra Poloniei din 1939, moment pe care guvernul polon a decis să-l folosească ca simbol al renunțării țării la dependența de Rusia.

Proiectul poartă numele de „Construirea unei căi navigabile care leagă Laguna Vistula de Golful Gdańsk”. Datorită investiției, Polonia urmează să obțină o tranziție de la Lagună la Marea Baltică, independent de Rusia.

Până în prezent pentru a ajunge în largul mării, navele care părăseau Elbląg trebuiau să ocolească o peninsulă aparţinând în parte Poloniei şi în parte enclavei Kaliningrad deținută de Rusia şi să-i ceară autorizaţie de trecere acesteia din urmă, ceea ce Varşovia a dorit să evite. Practic toate navele poloneze ca să ajungă la estuarul natural de la Baltysk (Kaliningrad) trebuiau să solicite acordul rușilor.

Vistula Spit Poland E1551841294381

Așa că Polonia a decis să taie pur și simplu limba de pământ în apele teritoriale proprii și să creeze un estuar artificial de trecere, fără a mai depinde de ruși.

Lungimea totală a căii navigabile de la Golful Gdańsk prin Laguna Vistula până la Elbląg este de aproape 23 km. Canalul și întregul fairway vor avea o adâncime de 5 m.

“Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă”,

a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei ruse în Ucraina vecină.

Polonia, ţară membră a UE şi NATO, susţine ferm Kievul în disputa cu Rusia.

Accesibilă pentru moment doar navelor mici, calea fluvială deschisă prin acest canal ar trebui să permită în final să ajungă la Elbląg, situat la distanţa de 25 km, navelor cu lungimea de până la 100 de metri, largi de 20 de metri şi cu pescajul de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurilor.

Lucrări de dragare şi de dezvoltare a diverselor infrastructuri de transport urmează să fie terminate până în septembrie 2023, costul total al proiectului fiind estimat la circa două miliarde de zloţi (420 de milioane de euro).

Proiectul a suscitat o controversă în special între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti care evocă riscuri pentru fauna şi flora ce ar putea fi afectate de evoluţia salinităţii apei din delta specifică Lagunei Vistula.

scroll to top