Închide

#InvestimînRomânia: Cel mai mare producător de coarne din Ucraina vrea să intre în România

Avatar
dogwood, fruit, vitamins

Coarne. Fotografie de krzys16 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cel mai mare producător de coarne (fructe de corn) din Ucraina, compania Famberry din regiunea Zaporijjia, intenționează să intre pe piața românească, în condițiile în care unitățile de procesare a fructelor din România, care importau o parte importantă a fructelor din Rusia, vor să găsească surse de aprovizionare alternative, potrivit portalului agricol ucrainean AgroPortal.ua.

Sub hashtag-ul #InvestimînRomânia, redacția afaceri.news continuă seria de materiale care prezintă idei autohtone de afaceri, antreprenori curajoși și afaceri românești din toate ramurile economice și din toate regiunile țării.

Liza Olșanska, co-proprietară a companiei Famberry, a vorbit despre intențiile sale pentru portalul ucrainean:

”Ne dorim foarte mult să intrăm pe piața românească. Avem legături cu o fabrică din România care produce concentrate pentru sucuri și sunt interesați de coarne, dar există o problemă – fructele noastre sunt mai scumpe, pentru că sunt produse în sistem organic. Fabrica nu vede de ce ar trebui să plătească suplimentar pentru asta. Dar negocierile sunt în derulare, pentru că ei caută o alternativă la produsele rusești și, în plus, vor să sprijine Ucraina”, a spus Liza Olșanska.

În Ucraina, Famberry vinde fructe congelate la vrac la prețul de 96 hrivne/kg (circa 14,8 lei/kg), în timp ce prețul pentru export este de 110 hrivne/kg (circa 17 lei/kg).

Ferma exportă fructe în Moldova și Polonia. Înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, compania exporta și în Israel, dar din cauza blocării porturilor ucrainene, exporturile în această țară sunt temporar suspendate.

Anual, ferma produce minim 60 de tone de coarne, potrivit Lizei Olșanska.

Cornul, primul pom fructifer care înflorește primăvara

Dincolo de valoarea nutritivă și terapeutică a fructelor, cornii sunt cultivați în România și ca plantă ornamentală, pentru florile de la sfârșitul iernii, care se deschid cel mai repede decât cele ale oricăror alte specii de arbori și arbuști fructiferi.

Fructele cornului – coarnele – sunt comestibile și au gust puternic astringent dacă sunt consumate proaspete. De aceea, se folosesc mai degrabă după prepararea termică, având o aromă acidă, care poate fi asemuită unui amestec de merișoare și vișine. Cel mai des sunt folosite la producerea dulceții de coarne, la pregătirea sosurilor dulci-acrișoare, asemenea merișoarelor sau vișinelor sau la pregătirea cornatei – un macerat din coarne și zahăr, similar vișinatei.

Pot fi consumate și uscate, iar ceaiul din coarne – fie proaspete, fie uscate – este un cunoscut antidiareic, scop în care se utilizează și dulceața de coarne.

Coarnele au un efect tonic, fiind foarte utile în stările de oboseală cronică, dar sunt utile și pentru îmbunătățirea memoriei, atenției și abilității de concentrare. De asemenea, atât fructele, cât și scoarța sunt utilizate în multiple moduri în tratamente fitoterapeutice.

Din scoarța de corn se poate produce și vopsea, iar din frunze se obțin tanini.

***

Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

#investimînromânia Logo Bt Afaceri.news

Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!

scroll to top