Închide

Investitorii OpenAI se gândesc să dea în judecată consiliul de administrație după concedierea CEO-ului

Avatar
107335553 1700253403164 107335553 17002231092023 11 17t005925z 1020669076 Rc2ne4alunjg Rtrmadp 0 Apec Usa

sursa: https://www.cnbc.com/

Timp de citire: 2 minute

Unii investitori de la OpenAI, creatorul ChatGPT, analizează posibilitatea de a recurge la acțiuni legale împotriva consiliului de administrație al companiei, au declarat luni pentru Reuters surse familiare cu acest subiect, după ce directorii l-au înlăturat pe directorul general Sam Altman și au provocat un potențial exod în masă al angajaților.

Sursele au declarat că investitorii lucrează cu consilieri juridici pentru a-și studia opțiunile. Nu a fost imediat clar dacă acești investitori vor da în judecată OpenAI.

Investitorii se tem că ar putea pierde sute de milioane de dolari pe care i-au investit în OpenAI, o bijuterie a coroanei în unele dintre portofoliile lor, odată cu potențiala prăbușire a celui mai tare startup din sectorul AI generativă, aflat în creștere rapidă.

OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Microsoft deține 49% din compania operațională cu scop lucrativ, potrivit unor surse familiare cu această chestiune. Alți investitori și angajați controlează 49%, iar 2% sunt deținuți de societatea-mamă nonprofit a OpenAI, potrivit Semafor.

Consiliul de administrație al OpenAI l-a concediat pe Altman vineri, după o “întrerupere a comunicării”, potrivit unei note interne consultate de Reuters.

Până luni, majoritatea celor peste 700 de angajați ai OpenAI au amenințat că vor demisiona dacă compania nu va înlocui consiliul de administrație.

Investitorii de capital de risc dețin, de obicei, locuri în consiliul de administrație sau putere de vot în companiile din portofoliul lor, dar OpenAI este controlată de compania-mamă non-profit OpenAI Nonprofit, care, potrivit site-ului OpenAI, a fost creată pentru a aduce beneficii “umanității, nu investitorilor OpenAI”.

Prin urmare, angajații au mai multe pârghii pentru a face presiuni asupra consiliului de administrație decât capitaliștii de risc care au contribuit la finanțarea companiei, a declarat Minor Myers, profesor de drept la Universitatea din Connecticut.

“Nu există nimeni care să se afle exact în locul unui investitor prejudiciat”, a spus el.

Aceasta este o caracteristică, nu o eroare a structurii OpenAI, care a început ca organizație non-profit, dar a adăugat o filială cu scop lucrativ în 2019 pentru a strânge capital. Păstrarea controlului asupra operațiunilor a permis ca organizația nonprofit să își păstreze “misiunea de bază, guvernanța și supravegherea”, potrivit site-ului companiei.

Consiliile de administrație ale organizațiilor nonprofit au obligații legale față de organizațiile pe care le supraveghează. Dar aceste obligații, cum ar fi datoria de a fi grijulii și de a evita tranzacțiile personale, lasă o mare marjă de manevră pentru deciziile conducerii, au spus experții.

Aceste obligații pot fi restrânse și mai mult într-o structură corporativă precum OpenAI, care a folosit o societate cu răspundere limitată ca ramură de operare, ceea ce ar putea izola și mai mult directorii organizației nonprofit de investitori, a declarat Paul Weitzel, profesor de drept la Universitatea din Nebraska.

Chiar dacă investitorii ar găsi o modalitate de a intenta un proces, Weitzel a spus că ar avea un “caz slab”. Companiile au o largă libertate de acțiune în temeiul legii pentru a lua decizii de afaceri, chiar și cele care se întorc împotriva lor.

“Puteți concedia fondatori vizionari”, a spus Weitzel. Apple l-a concediat în mod faimos pe Steve Jobs în anii 1980, înainte de a-l readuce un deceniu mai târziu.

scroll to top