Ionuț Dumitru: Nu suntem în stare să colectăm taxele și recuperarea economică va fi de durată


Autor:    -  
Ionut Dumitru
Foto - repatriot.ro

Timp de citire: 4 minute

Economistul Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal, a declarat luni, pentru postul de televiziune B1 TV, că economia României depinde foarte mult de cea europeană. Prin urmare, dacă europenii își vor reveni, acest lucru va avea efecte pozitive și asupra noastră.

Totuși, specialiștii anticipează că recuperarea economiei românești va fi un proces de lungă durată: abia în 2022 vom reuși să fim la nivelul la care eram în 2019. Dumitru a mai precizat că nu se poate pune problema creșterii taxelor și a impozitelor, în condițiile în care statul român nu e în stare să le colecteze pe acestea nici la nivelul de acum.

În consecință, economisul insistă că statul trebuie să-și îmbunătățească mecanismele de colectare a taxelor. Ionuț Dumitru a mai afirmat că o eventuală decizie de creștere a salariului minim trebuie extrem de bine gândită, mai ales că, din cauza crizei coronavirusului, multe industrii și așa abia se chinuie să supraviețuiască.

Economistul Ionuț Dumitru a mai explicat că o eventuală decizie de creștere a salariului minim trebuie extrem de bine gândită deoarece măsura va fi suportată mai ales de firme, nu de sectorul public. Or deja, în contextul crizei economice generate de epidemia de coronavirus, sunt industrii care abia se chinuie să supraviețuiască.

„Partea bună e că el se leagă de niște indicatori economici concreți, de productivitate, de creșterea inflației. Asta cred că e un pas înainte, în sensul că nu mai avem decizii discreționare, nebazate pe vreun fundament economic. Faptul că se dorește legarea salariului minim de evoluția economică cred că e un lucru bun. Cât despre cuantumul creșterii, aici rămâne de văzut.

Sigur, decizia trebuie analizată cu mare atenție. E nevoie de creșterea salariului minim, dar după o anumită logică economică, adică trebuie găsită o formulă care să împace două deziderate: motivul social clar că salariul minim e destul de scăzut în România și al doilea e dezideratul de a nu periclita companiile, că discutăm de un impact de un impact major asupra companiilor private. În sectorul public, salariile minime nu sunt multe, sunt chiar foarte puține mai ales după creșterile foarte ample de salarii din sectorul public din ultimii ani. Salariul minim afectează mai degrabă mediul privat.

Aici e clar că, atât timp cât ai industrii întregi care abia supraviețuiesc în criza care ne aflăm, trebuie tratată cu mare atenție această măsură”, a explicat Dumitru.

Dumitru a mai precizat că România nu trebuie să se mai bazeze pe competitivitatea prin salarii mici, deoarece se vor găsi state în care companiile să plece, știind că acolo forța de muncă este chiar mai ieftină decât în România. În schimb, statul român trebuie să înceapă să atragă investitorii străini cu ajutorul infrastructurii sau a calității serviciilor.

„Mereu vei găsi o țară care e mai ieftină din punct de vedere al costurilor salariale, cu China Taiwan sau alte țări care au salarii mai mici ca noi. Deci noi nu trebuie să ne bazăm la nesfârșit pe competitivitatea prin salarii mici, că nu ajungem nicăieri. Va trebui să facem pasul către o competitivitate mai sofisticată la nivel de infrastructură, de funcțioanre a instituțiilor care să stimuleze investițiile”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Dumitru a declarat apoi că economia românească depinde foarte mult de economia europeană, prin urmare o revenire a acesteia din urmă va antrena o îmbunătățire a situației și la noi în țară. Pe de altă parte, specialiștii se așteaptă ca recuperarea economiei românești să fie un proces de lungă durată.

„Ideea e că suntem foarte dependenți de economia europeană. 20-22% din exporturile noastre merg în Germania. Dacă Germania își revine, e un impuls puternic și pentru economia românească. Deci noi suntem în acest fenomen al globalizării destul de dependenți de ce se întâmplă în economia europeană și așteptările sunt ca aceasta să revină pe creștere în 2021 și, în acest context, și economia românească să-și revină pe creștere.

Recuperarea economică e de așteptat să fie una de durată, adică ce pierdem anul acesta, și noi estimăm o contracție de 5% a activității economice, probabil va fi recuperat abia în 2022. Deci ne așteptăm ca revenirea economică să fie una destul de lentă în 2021, iar abia în 2022 să revenim la activitatea economică din 2019”, a declarat economistul Ionuț Dumitru, pentru B1 TV.

Întrebat dacă el ar recomanda creșterea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor profesorilor, Dumitru a răspuns:

„Noi avem venituri de buget de 30% din PIB. Noi facem deficit de 9 și ceva la sută anul acesta. Imaginați-vă că cineva are 100 de lei și mai împrumută 30 de lei. Deci noi trăim azi cu 30% din ce consumăm pe îndatorare. Așa ceva nu putem susține pe termen mediu și lung, e evident!”

Ionuț Dumitru a mai precizat că nu ar trebui să se pună problema creșterii taxelor și impozitelor, dat fiind că statul român nu e în stare să le colecteze pe acestea nici măcar la nivelul de acum.

„Noi nu suntem în stare să colectăm aceste taxe. Când avem atât de mare gap-ul de TVA, diferența dintre ce ar trebui să colectăm și ce colectăm de fapt, care e 35%, nu cred că are sens să ne gândim la creștere de taxe. Taxele pe care le avem sunt relativ mici, cu excepția CAS, care e pe media europeană. Taxele și impozitele acestea nu reușim să le colectăm. Trebuie să facem ceva urgent pe capacitatea de colectare a taxelor și impozitelor. Nu poți supraviețui ca stat cu 27% din PIB venituri din taxe, când media europeană e de 40%”, a mai spus Ionuț Dumitru.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!