Închide

Isteria corpului perfect | Medicamentele de slăbit ale lui Elon Musk, tot mai contrafăcute și potențial cancerigene

Avatar
man, muscle, fitness

Fotografie de RyanMcGuire pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Medicamentele de slăbit Wegovy și Ozempic sunt tot mai contrafăcute, a anunțat joi Novo Nordisk. De obicei, aceste comprimate sunt administrate de diabetici și pot fi achiziționate online, însă cumpărarea acestora din locuri neverificate poate duce la probleme de sănătate.

„Novo Nordisk a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor online ilegale”,

a spus compania într-un comunicat, potrivit news.yahoo.com.

Novo a devenit cea mai valoroasă companie din Europa în 2023 pe fondul crizei globale de obezitate, datorită cererii într-o continuă creștere pentru injecția Wegovy și versiunea sa cu doze mai mici, Ozempic. Aceste medicamente au început să fie tot mai vândute pe piața neagră, iar în unele cazuri sunt contrafăcute.

Acest avertisment al companiei vine după o declarație de la jumătatea lunii iunie, în legătură cu medicamentul Ozempic fals găsit la o farmacie din SUA.

Procurorii unui oraș din Germania au declarat joi, 12 octombrie, că au fost descoperite 199 de pachete cu medicamente false la un distribuitor britanic de medicamente care cumpărase lotul din Loerrach.

Ulterior, compania respectivă a primit lotul de la un partener din Austria, potrivit procurorilor. Conducerea acesteia a adăugat că anchetatorii încearcă să afle dacă au fost vândute mai multe loturi false în Germania.

„Deservim mai mulți pacienți decât oricând”,

a declarat CEO-ul Lars Fruergaard Jørgensen într-o declarație în luna august 2023.

Risc major de cancer tiroidian

Medicamentele de acest tip prezintă riscuri mari de dezvoltare a cancerului tiroidian, producătorii avertizând că studiile pe rozătoare au confirmat dezvoltarea acestui tip de cancer. Momentan nu există studii suficiente pe oameni care să ducă la aceeași concluzie, medicamentele fiind relativ nou apărute pe piață.

“Wegovy poate provoca reacții adverse grave, inclusiv posibile tumori tiroidiene, inclusiv cancer. Spuneți medicului dumneavoastră dacă vă apare un nodul sau umflarea gâtului, răgușeală, dificultăți la înghițire sau dificultăți de respirație. Acestea pot fi simptome ale cancerului tiroidian”,

anunță chiar producătorul danez în prospectul său de vânzare a medicamentului cu semaglutide.

“În studiile pe rozătoare, Wegovy și medicamentele care funcționează ca Wegovy (n.r. pe bază de semaglutide) au cauzat tumori tiroidiene, inclusiv cancer tiroidian. Nu se știe dacă Wegovy va provoca tumori tiroidiene sau un tip de cancer tiroidian numit carcinom medular tiroidian (MTC) la oameni”,

menționează producătorul.

scroll to top