Închide

Iulie 2022, cea mai secetoasă iulie din ultimii 64 de ani în Franța

Avatar
drought, dehydrated, clay floor

Fotografie de josealbafotos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Luna ce tocmai s-a încheiat, iulie 2022 a fost, în Franța, cea mai seacă lună iulie din ultimii 64 de ani. Iar dintre toate lunile luate laolată, iulie 2022 a doua cea mai seacă lună din 1958 încoace. Practic, acest tip de măsurători se fac în Franța, din 1958, anunță Météo-France. În Franța, 93 de departamente (dintr-un total de 96) se află în alertă meteo de secetă.

În iunie și în iulie, în Franța s-au înregistrat temperaturi foarte mari, între 35 și 41 de grade și nu a plouat prea mult.

Situația penalizează agricultorii și ar putea avea consecințe dezastruoase de mediu, anunță RFI.

Restricții de apă au fost impuse în mii de localități din Franța. Oamenii sunt rugați să nu utilizeze apa pentru a întreține grădinile de plante dar nici pe cele de legume.

În Franța, în funcție de nivelul de alertă de secetă, apa utilizată în scop agricol trebuie să fie redusă cu 50%. Altfel spus, ea poate fi utilizată, limitat, doar câteva zile pe săptămână. Este cazul, la ora actuală, în 42 de departamente. Apoi, populația este rugată să utilizeze apa strict în scop casnic și să o lase pentru eventualele intervenții ale pompierilor ori pentru diverse alte urgențe.

Christiane Lambert este președinta primului sindicat agricol european:

“Multe state europene sunt afectate de secetă: Italia, Spania ori Portugalia. În Franța, există deja departamente care au pierdut 30% din recolta de cereale, de porumb și de gâu. Mai grav este în Bourgogne, Occitanie. Porumbul este foarte afectat de lipsa apei, frunzele sunt uscate. Au de suferit și viile, strugurii se ard sub soare și nu pot beneficia de apă, foile ard iar unele chiar au luat foc. Așadar, avem canículă, secetă, o lipsă de apă iar dacă adăugăm și înghețul din primăvară, ne confruntăm cu un an extrem de complicat pentru agricultori”.

Valul de caniculă din iunie și iulie, a determinat incendii de pădure. Mai bine de 21.000 de hectare au fost distruse de flăcări.

Iar pentru săptămâna aceasta este preconizat un nou val de caniculă, 40 de grade în Sud-Vest, astfel că mai multe trasee montane au fost închise turiștilor, de teama izbucnirii unor noi incendii.

În ultimii 75 de ani, Franța a înregistrat 45 de valuri de caniculă. Iar ultimul înregistrat, cel din iulie, a fost printre cele mai intense și mai lungi întregistrate, în toată această perioadă, susțin experții de la Météo-France.

Rezultatul: în Franța, va fi înregistrată o lipsă de fructe și de legume astfel că cele existente pe piață vor fi mai scumpe.

Ce este mai grav, este că în ultimii ani, Franța și-a diminuat mult suprafața pe care se afla pomi fructiferi. Astfel că, la ora actuală, importă 60% din necesarul de fructe dar și 45% din necesarul de legume.

De ce? Pentru că există fructe mai ieftine peste tot în lume iar ele sunt cumpărate chiar dacă nu au aceeași calitate, explică Christiane Lambert și adaugă faptul că, în Franța, primul angajator este industria agroalimentară:

“Există mai multe probleme. Costul energiei – crescut din cauza redemarării activității în China iar apoi și pe fondul războiului din Ucraina – care a determinat o creștere în toate direcțiile – la carburant, la cereale, la prețul gazului. Iar toți francezii resimt aceste creșteri. În plus, avem și seceta care, are un efect puternic, direct la raft. În plus, avem o problemă în a ne hrăni animalele, iar pe fondul lipsei cerealelor, a crescut prețul hranei pentru animale – cu până la 31%. Toate condițiile actuale ne determină să creștem prețurile iar alimentația ar trebui achitată la prețul ei real, dacă dorim să păstrăm exploatațiile agricole în Franța precum și locurile de muncă aferente sectorului”.

Căldura din ultima lună a afectat până și gheața de la Pirinei.

scroll to top