Închide

Atenționare cibernetică | Două site-uri copiază identitatea vizuală a unei instituții de presă

Avatar
programming, developing, startup

Fotografie de StartupStockPhotos pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia în legătură cu două site-uri care copiază identitatea vizuală a unei instituţii de presă din România, pentru a promova false oportunităţi de investiţii online, cu scopul de a frauda utilizatorii şi de a le extrage date personale sau date financiare.

Asemenea tentative se propagă prin intermediul postărilor sponsorizate pe social media, spun specialiştii.

“În acest caz, acestea impersonează BZI, cu scopul de a oferi o doză de încredere cu privire la ‘oferta’ de investiţie prezentată. Aşa cum se poate observa şi din imagini, domeniile în cauză nici măcar nu au în adresă numele publicaţiei de a cărui imagine şi reputaţie se folosesc atacatorii. Ca şi în cazurile precedente, pentru a stârni şi mai mult curiozitatea potenţialei victime, infractorii cibernetici au adăugat şi imagini false ale unor comentarii pozitive pe social media, adevărate “poveşti de succes” ale unor indivizi care ar fi câştigat bani prin metoda prezentată”, semnalează specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia recomandă utilizatorilor să verifice cu atenţie detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului, iar dacă primesc ştiri din surse necunoscute sau dubioase să verifice mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate.

“Asiguraţi-vă că folosiţi un canal de comunicare oficial, atunci când citiţi ştiri din mediul online, pentru a vă asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de fraudă sau de dezinformare. Nu ezitaţi să notificaţi Directoratul dacă sesizaţi şi alte astfel de iniţiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea. Telefon – 1911, email – alerts@dnsc.ro”, transmit specialiştii DNSC.

scroll to top