Închide

Joburi ca la manual | IKEA ajută și alte companii să angajeze refugiați

Avatar
road, ikea, krakow

Fotografie de autokaremcom pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ikea oferă locuri de muncă refugiaților de ceva timp, iar acum lanțul suedez vrea să folosească această experiență pentru a ajuta și alte companii cu un manual adevărat. Ikea chiar a lansat un nou manual: nu unul pentru asamblarea unei biblioteci Billy de data aceasta, ci linii directoare pentru a ajuta alte companii să angajeze refugiați.

Poate în acest fel, Ziua Mondială a Refugiaților oferă o idee comercianților cu amănuntul care pur și simplu nu par să găsească suficient personal? Jesper Brodin de la Ikea a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că tragedia umană din Ucraina a atras atenția asupra unei crize globale a refugiaților care se desfășoară de ani de zile.

„Ambiția noastră este să fim în fruntea acțiunii și știm că refugiații aduc o gamă largă de competențe, experiență și perspective de care beneficiază societățile și întreprinderile. A ajuta oamenii să-și găsească de lucru nu este doar un efort umanitar. Este bine pentru afaceri”, a explicat CEO-ul INGKA Group într-un comunicat de presă citat de RetailDetail.

Perspectivele provin din trei ani de experiență practică concretă cu proiectul de formare „Work & Grow Together”. Ca parte a acestuia, comerciantul de mobilă oferă stagii de practică supravegheate, plătite, care oferă refugiaților posibilitatea de a-și acumula experiență de muncă.

La nivel mondial, Ikea are peste 2.500 de refugiați în peste 300 de magazine. În Belgia, 52 de refugiați și-au încheiat deja cu succes programul de formare. Congresul resurselor umane și al oamenilor Ikea a lansat un set de instrumente internațional în șapte pași, dar a lansat un manual special și pentru piața belgiană.

Câteva dintre sfaturi

-Stabiliți în prealabil criteriile pentru procedura de selecție și condițiile de stagiu, special adaptate companiei. Ikea Belgia, de exemplu, cere cunoștințe minime de olandeză sau franceză pentru a garanta siguranța și optează pentru o săptămână de muncă de 25 de ore, împărțită în 5 ore pe zi, astfel încât participanților să aibă suficient timp rămas pentru alte angajamente.

-Lansați un proiect pilot la scară mică, cu un număr limitat de participanți pe site. Atrageți expertiza partenerilor cu experiență la nivel local. Aceștia pot asista o companie cu cadrul legal și cu recrutarea candidaților, precum și cu îndrumări valoroase în timpul procesului în sine privind comunicarea interculturală sau redactarea CV-urilor.

Ikea va organiza, de asemenea, o serie de sesiuni de informare și prelegeri, pentru a sprijini și a inspira și în practică companiile.

scroll to top