Închide

Kelemen Hunor pune bâta pe Guvern: Ne împrumutăm foarte scump, avem o problemă uriașă cu deficitul

Avatar
Kelemen Hunor Trotineta Cluj

Foto: Kelemen Hunor Facebook

Timp de citire: 2 minute

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a atras atenția că România are o problemă foarte mare cu deficitul structural și am ajuns în situația de a ne împrumuta foarte scump. Acesta a mai afirmat că Guvernul PSD-PNL a luat anul trecut niște măsuri economice fără să facă un studiu de impact, iar rezultatul e că acum trebuie să îndrepte ce a greșit. Din asta, mediul economic înțelege un singur lucru – Guvernul nu știe ce trebuie să facă, a mai spus liderul UDMR, conform B1 TV.

„Anul trecut, undeva din septembrie până în decembrie, au fost luate foarte multe măsuri nefondate, fără nicio logică. Am spus și atunci. Sunt chestii care vor crea deficit bugetar, scumpiri și în continuare cheltuieli în plus.

Vedem că și administrația e blocată, investițiile sunt blocate. Deci în noiembrie-decembrie să iei măsuri prin Ordonanță de Urgență, în februarie-martie să vii deja să modifici ce ai hotărât în decembrie înseamnă că în decembrie nu ai făcut analiza necesară, nu ai făcut un studiu de impact și-ți dai seama după două luni că ai făcut o mare greșeală și încerci să rectifici.

Asta pentru sistemul economic, pentru tot ce înseamnă economia privată transmite un mesaj simplu: ministrul de Finanțe, Guvernul nu știe ce trebuie să facă”, a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a punctat apoi că deficitul bugetar nu e o problemă dacă vine din investiții, numai că la noi nu e cazul:

„Când vine din consum, e o problemă. Acel deficit trebuie finanțat și nu poți să finanțezi doar din împrumuturi. România are în această perioadă o problemă uriașă cu deficitul structural și, de aceea, toate împrumuturile sunt foarte scumpe. Noi plătim enorm de mult pentru a finanța deficitul. Dacă deficitul crește, și plata va fi mai mare”,

a mai explicat liderul UDMR.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni ale acestui an, reprezentând 1,67% din PIB.

În condiţiile în care, după luna ianuarie, deficitul era 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, înseamnă că, în luna februarie, acesta a urcat de aproape trei ori.

Spre comparație, după primele două luni din 2023, deficitul era de 17,04 miliarde lei, adică 1,07% din PIB.

scroll to top