Închide

La Budapesta, s-a dezvelit bustul misteriosului fondator al Bitcoin. Orbán mai așteaptă :)

Avatar
Hungarian Sculptors And Creators Reka Gergely L And Tamas Gilly R Pose Next To The Statue Of Satoshi 1631815966 8108

Sculptorii Gergely Réka și Gilly Tamás, alături de bustul lui Satoshi Nakamoto. Sursa foto: AFP Photos / 24newshd.tv.

Timp de citire: 2 minute

Prima statuie din lume care îl omagiază pe creatorul anonim și misterios al criptomonedei Bitcoin – un impunător bust din bronz – a fost dezvelită joi în capitala Ungariei, Budapesta, potrivit agenției Associated Press.

Amplasat într-un parc de afaceri de pe malul Dunării, bustul este așezat pe un soclu de piatră pe care este gravat numele lui Satoshi Nakamoto, pseudonimul sub care se prezintă misteriosul dezvoltator al Bitcoin-ului, a cărui identitate reală este necunoscută.

”Ne uităm la Satoshi ca la tatăl fondator al întregii industrii a criptomonedelor. El a creat Bitcoin-ul, a creat tehnologia blockchain, deci este zeul pieței noastre”, a spus Győrfi András, jurnalist specializat în criptomonede și inițiator al acestui proiect.

Figura lipsită de expresie a bustului, înfășurată într-o glugă de bronz inscripționată cu logo-ul Bitcoin, este intens lustruită și strălucitoare ca o oglindă. Sculptorii Gergely Réka și Gilly Tamás, autorii lucrării, spun că au dorit să înfățișeze o figură umană universală, respectând totodată alegerea anonimatului pe care și-a asumă Nakamoto.

”A fost o mare provocare. Este foarte dificil să faci un portret sculptat unei persoane despre care nu știm exact cum arată. Sper că prin limbajul sculptural am reușit să transmitem ideea fundamentală a Bitcoin, aceea că aparține tuturor și nimănui, în același timp”, a declarat Gilly pentru Associated Press.

Bitcoin-ul a fost creat în 2008, în urma crizei financiare globale, și a avut drept scop evitarea instituțiilor financiare tradiționale, prin dezvoltarea unei tehnologii sigure pentru tranzacțiile online peer-to-peer, fără a utiliza intermediari precum băncile.

”Cartea albă” fondatoare, publicată tot în 2008, a fost scrisă de Satoshi Nakamoto – pseudonim care se poate referi la o singură persoană sau la un grup de persoane, despre care nu se cunoaște nici genul, nici vârsta și nici naționalitatea.

Inițiatorii proiectului statuii fondatorului Bitcoin l-au invitat pe Nakamoto la dezvelire, în speranța de a afla în cele din urmă adevărata identitate a acestuia, spune Győrfi. Totuși, deși evenimentul dezvelirii bustului a atras câteva sute de curioși, nimeni din asistență nu și-a asumat identitatea lui Nakamoto, așa încât continuă să rămână un mister.

Győrfi a mai spus că statuia este un semn al respectului față de Nakamoto și un demers care are drept obiectiv secundar creșterea notorietății tehnologiei blockchain și a criptomonedelor.

Alături de alți fani maghiari ai Bitcoin, el a strâns donații de circa 10.000 de dolari, în criptomonede, pentru finanțarea proiectului.

În cele din urmă, donațiile au fost convertite în forinți, pentru că, ”din păcate, sculptorii și tot felul de alți furnizori de servicii de care am avut nevoie nu acceptă încă Bitcoin”.

scroll to top