Închide

La cât au evaluat rușii daunele provocate Podului Crimeii de explozia de sâmbătă?

Avatar
40a8633df6293e9e7c48e78b45347d3e (1)

foto: abc.net.au

Timp de citire: < 1 minut

“Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble”, se afirmă într-un comunicat.

Organizaţia nu dispune deocamdată de informaţii privind contractele de asigurare în vigoare pentru această infrastructură care a costat la vremea respectivă aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi a fost construită de compania omului de afaceri Arkadi Rottenberg, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Comitetul de anchetă rus a declarat sâmbătă, la fel ca şi Agenţia Naţională Antiteroristă (NAC) că, potrivit informaţiilor preliminare, un camion a explodat în această dimineaţă pe partea rutieră a Podului Crimeei, în zona Taman a peninsulei Crimeea, provocând incendierea a şapte cisterne cu combustibil dintr-o garnitură de tren ce se îndrepta spre peninsulă.

În urma incidentului, două secţiuni ale părţii rutiere a podului s-au prăbuşit în apă.

Podul este un simbol al anexării Crimeii de către Rusia în 2014.

În mai 2018, Putin a inaugurat Podul Crimeii, lung de 19 kilometri, peste strâmtoarea Kerci, cel mai lung din Europa, în ideea de a pune capăt astfel izolării peninsulei.

La sfârşitul anului 2019, a fost deschis şi tronsonul de cale ferată care traversează podul, condamnat atât de Ucraina, cât şi de Occident, care continuă să considere peninsula ca parte a teritoriului ucrainean.

scroll to top