Închide

La Chișinău, soarele nu mai răsare dinspre Moscova. Numărul moldovenilor din Rusia, în scădere masivă

Avatar
winter, moscow, russia

Iarnă la Moscova. Fotografie de xusenru pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Numărul cetățenilor Republicii Moldova aflați în Rusia continuă să scadă vertiginos în ultimii ani, fără ca acest fenomen să aibă legătură cu declanșarea războiului Rusiei în Ucraina. La începutul lunii mai 2022, numărul moldovenilor care se aflau în Rusia era de doar 76.645 de persoane, de aproape două ori mai puțini decât cu un an mai devreme. În schimb, crește vertiginos numărul moldovenilor care au și cetățenie română, arată un studiu realizat de experții Institutului de Analize Sociale și Prognoze al Academiei Prezidențiale pentru Economie și Administrație Publică din Rusia (RANEPA), citat de publicația Mold-street.

Punctul de maxim al numărului moldovenilor din Rusia a fost atins în anul 2014, când aproape 600.000 de moldoveni se arătau atrași de mirajul Moscovei și alegeau să își câștige existența în Rusia.

Astfel, în 2014, locuiau, lucrau sau studiau în Federația Rusă nu mai puțin de 586.069 de cetățeni ai Republicii Moldova, adică de aproape opt ori mai mulți decât la începutul lunii mai a acestui an. Comparativ cu începutul lunii mai 2021, numărul moldovenilor aflați în Rusia a scăzut de aproape două ori, iar față de luna mai 2020 – de circa 3,5 ori.

Moldoveni Aflati In Rusia 2002 2022
Sursa foto: Mold-Street.com.

Autorii studiului constată că este cea mai mare scădere a fluxului de migranți între toate statele apărut în urma destrămării Uniunii Sovietice.

De exemplu, din 2014 și până în mai 2022, numărul azerilor s-a redus de circa trei ori, al kazahilor și ucrainenilor – de 2,5 ori, iar al armenilor – de 1,5 ori. În același timp, numărul migranților din Belarus a stagnat, iar al celor din Kîrgîzstan și Tadjikistan a crescut.

”Migrația forței de muncă devine din ce în ce mai puțin diversificată: 83% dintre migranții de muncă sunt cetățeni a trei țări din Asia Centrală: Uzbekistan, Tadjikistan și Kîrgîzstan (în 2019, ponderea cetățenilor din aceste țări era de 72% din volumul total, iar în 2015 – 65%). Față de 2019, numărul migranților din aceste trei țări a scăzut cu doar 12%, în timp ce numărul migranților de muncă din Moldova și Ucraina a scăzut de 5 ori, din Azerbaidjan – de aproape 2 ori, din Armenia cu 40%”, arată autorii studiului, citați de Mold-Street.

La începutul lunii mai 2022, în Rusia se aflau circa șase milioane de cetățeni străini, din care 91% erau din statele CSI, mai relevă studiul. Dintre aceștia, 3,35 milioane erau migranți veniți la muncă.

Aproape jumătate din cetățenii Republicii Moldova au și cetățenie română

În noiembrie 2021, peste un milion de moldoveni aveau cetățenia română, arată datele autorităților de la București. Republica Moldova avea, la ultimul recensământ, 2,64 milioane de locuitori, fără Transnistria. Cu tot cu Transnistria, numărul lor ar fi de puțin sub trei milioane.

Practic, circa 40% din populația Republicii Moldova avea, la finalul lui 2021, și cetățenie română.

”În perioada 01.01.2010 – 05.11.2021 au fost aprobate, prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, 746.695 de cereri de dobândire a cetățeniei române de către cetățeni din Republica Moldova, iar, împreună cu aceștia, au dobândit cetățenia română și un număr de 280.396 de minori”, se arată într-un răspuns la o interpelare, semnat de secretarul de stat din ministerul Justiției Gabriel Ilea, pentru Mold-Street.

scroll to top