La jumătatea anului, românilor le-au mai rămas puține zile libere oficiale


Autor:    -  
woman, beach, jump
Fotografie de Lazare pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Zilele libere legale, nelucrătoare, sunt prevăzute în Codul Muncii, care este și singurul act normativ care prevede lista acestor zile. La ora actuală există în total sunt 15 sărbători în care salariații au dreptul să stea acasă. 

Sărbătorile legale în care angajații români cu dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în 2022 sunt după cum urmează:

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;

– 1 Decembrie (Ziua Națională) – joi;

– 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni.

Conform legislației în vigoare angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.

Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează, scrie dcnews.ro.

În cazul angajaților care lucrează ”la foc continuu” precum, unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, este subliniat în lege.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!