Închide

Lanţul de supermarketuri Morrisons a acceptat o ofertă de preluare de 6,3 miliarde de lire

Avatar
supermarket, fridge, produce

Fotografie de 27707 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Morrisons, al patrulea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, a acceptat o ofertă de preluare primită din partea unui consorţiu condus de Fortress Investment Group, deţinut de SoftBank, în valoare de 6,3 miliarde de lire sterline.

Această ofertă este mai mare decât o ofertă concurentă făcută de un fond de investiţii american, scrie News.ro.

Oferta din partea Fortress, în colaborare cu  Canada Pension Plan Investment Board şi Koch Real Estate Investments, o depăşeşte pe cea de 5,52 miliarde de lire sterline, nesolicitată, propusă de Clayton, Dubilier & Rice (CD&R), pe care a respins-o pe 19 iunie.

Cu toate acestea, propunerea Fortress este sub cele 6,5 miliarde de lire cerute săptămâna trecută de unul dintre cei mai mari 10 investitori ai Morrisons, JO Hambro.

Acţionarii Morrisons urmează să voteze oferta Fortress, care conferă lanţului de supermarketuri o valoare de întreprindere de 9,5 milairde de lire sterline, incluzând şi datoriile nete de 3,2 miliarde de dolari. Potrivit legislaţiei britanice referitoare la preluări, CD&R are timp până pe 17 iulie să revină cu o ofertă fermă. CD&R a refuzat să comenteze.

Analiştii au anticipat că şi alte grupuri de investiţii şi Amazon, care are un acord de parteneriat cu Morrisons, ar putea să intre într-un posibil război al ofertelor.

Acordul cu Fortress scoate în evidenţă interesul în creştere al fondurilor private pentru lanţurile de supermarketuri britanice, care sunt considerate atractive datorită generării de numerar.

Fortress, o filială independentă a companiei japoneze SoftBank Group, este un fond global de administrare a investiţiilor care la sfârşitul lunii martie gestiona active de aproximativ 53 de miliarde de dolari.

În 2019, Fortress a cumpărat comerciantul britanic de vinuri Majestic Wine.

Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a cerut guvernul să analizeze cu atenţie acordul de preluare.

”Miniştrii trebuie să lucreze de urgenţă cu Morrisons şi consorţiul pentru a se asigura că angajamentele de protejare a personalului şi a programului de pensii sunt angajante legal şi respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist specializat în afaceri, Seema Malhotra.

Compania Morrisons a fost creată în 1899, pentru comercializarea de ouă şi unt. În prezent se află pe locul patru pe piaţa britanică, fiind devansată la vânzările anuale de Tesco, Sainsbury’s şi Asda.

Morrisons deţine 85% din cele aproape 500 de magazine pe care le operează şi are în proprietate 19 centre de producţie. Fapt unic pe piaţa britanică a supermarketurilor, Morrisons produce peste jumătate din alimentele proaspete pe care le comercializează.

scroll to top