Închide

Laureații Premiului Nobel pentru Medicină 2023 sunt doi pionieri ai vaccinurilor ARN mesager

Avatar
F7botytw0aazzdk

foto: Twitter/The Nobel Prize

Timp de citire: 2 minute

Unguroaica Katalin Kariko și americanului Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19, au primit luni premiul Nobel pentru Medicină.

Cei doi cercetători au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat de Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, este primul dintre premiile acordate în fiecare an în numele Fundației Nobel.

„Câștigătorii au contribuit la dezvoltarea, într-un ritm fără precedent, a vaccinurilor pentru una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, au adăugat organizatorii, potrivit G4Media.

Kariko și Weissman, colegi de lungă durată la Universitatea din Pennsylvania, au câștigat deja mai multe premii prestigioase pentru cercetările lor, inclusiv premiul Lasker în 2021, considerat adesea un precursor al premiului Nobel.

Prin recompensarea duo-ului, Comitetul Nobel se îndepărtează de practica sa obișnuită de a recompensa cercetările care datează de câteva decenii.

Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.

În plină pandemie, multe persoane s-au familiarizat cu principiul vaccinurilor cu ARN mesager: acestea se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, așa-numita proteină „Spike” – și au ca scop injectarea în organism a unor șiruri de instrucțiuni genetice, numite ARN mesager, care instruiesc organismul să producă această proteină.

Inofensiv în sine, acest „Spike” al coronavirusului este apoi detectat de sistemul imunitar, care produce anticorpi.

scroll to top