Lavrov dă cărțile pe față: Moscova cere dizolvarea NATO. ”Și-a pierdut rațiunea de a fi!”
După prăbușirea Uniunii Sovietice, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și-a pierdut sensul și ”rațiunea de a fi”, așa încât ”ar fi trebuit dizolvată”, scrie șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-un discurs rostit în weekend-ul trecut la Forumul Diplomatic de la Antalya, publicat pe pagina oficială a Ministerului de Externe de la Moscova și citat de portalul independent The Moscow Times.
În opinia lui Lavrov, prăbușirea Blocului Estic a condus la distrugerea sistemului politic anterior și, drept consecință, la dispariția amenințării cu care Alianța susținea că se confruntă. În acest sens, NATO ar fi trebuit să fie dizolvat încă de pe atunci, concomitent cu dizolvarea Pactului de la Varșovia, care îi era dușmanul natural. Însă, nu doar că a fost dizolvat, ci s-a și extins, iar ulterior s-a autoproclamat singura organizație capabilă să ofere garanții de securitate, spune Lavrov.
Ministrul a numit-o ”o strategie eșuată”, adăugând că problema dizolvării Alianței este încă relevantă și de actualitate.
În opinia sa, NATO, precum și o altă ”structură euro-atlantică” – OSCE – ”au eșuat” prin aceea că nu au reușit ”să consolideze securitatea și stabilitatea lumii”, așa cum promiteau la înființare.
Astfel, Lavrov consideră că Alianța a fost pur și simplu ”manipulată de către cei care nu au vrut să împărtășească și altora din beneficiile care decurg din asigurarea securității”.
”Singurul lucru pe care l-au reușit a fost acela de a stârni tensiuni și de a remilitariza Europa, adică inclusiv Germania. Toate «eforturile» acestei comunități euro-atlantice sunt concentrate pe pregătirea unui nou război. Germania, împreună cu Franța și Marea Britanie, conduc acest proces”,
a declarat ministrul rus de Externe.
Lavrov a acuzat, de asemenea, NATO că nu este capabilă ”să îndeplinească promisiunile făcute sub cuvânt de onoare”. El a reamintit cum liderii Alianței l-au asigurat verbal pe Mihail Gorbaciov, și apoi pe Boris Elțîn, că blocul nu se va extinde spre est. Cu toate acestea, nu au fost oferite garanții scrise.
Teza promisiunii NATO de a nu se extinde spre est reprezintă o marotă preferată de liderii de la Moscova, care susțin că NATO și-a încălcat presupusele promisiuni, deși acestea nu au fost făcute niciodată. Cu atât mai mult, nu există nicio dovadă – nici scrisă, nici sub altă formă – a vreunui angajament al NATO sau al SUA în acest sens.
Totuși, Lavrov consideră că punerea acestor promisiuni sub formă scrisă și parafată nu era necesară, întrucât
”… în Rusia, încă din secolele XVII-XVIII, oamenii se puneau de acord asupra a ceva important fără a semna niciun contract: pur și simplu își dădeau cuvântul de onoare și pecetluiau acordul cu o strângere de mână, iar acest lucru nu era niciodată încălcat”.
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat în repetate rânduri NATO că l-a ”forțat” să înceapă un război în Ucraina. El a susținut că SUA a folosit această structură ca instrument pentru a-și răspândi influența, lucru pentru care a fost nevoie de ”dezbinarea Rusiei și a Europei”.
Discursul justificativ obișnuit al lui Putin mai menționează că, în consecință, Alianța a ”condus” spre situația în care în Ucraina s-a produs o lovitură de stat, care a continuat cu conflictul din Donbas.
”Pur și simplu ne-au obligat să luăm măsuri de represalii și, în acest sens, au obținut ceea ce și-au dorit”,
spunea Putin în toamna trecută, în cadrul unui discurs susținut la Forumul Internațional de Discuții de la Valdai.
Putin, care a condus Rusia timp de aproape un sfert de secol, a numit, de asemenea, NATO ”un anacronism total”, cu ”clișee ideologice rigide”, al căror unic scop este păstrarea puterii unei ”minorități globale”.