Închide

Lecții (și) pentru România: Războiul a deschis ochii slovacilor spre o nouă sursă de energie

Avatar
Body of water and smoke

Fotografie de Kerry pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Eforturile de reducere a dependenței de importurile de energie din Rusia sunt de natură să accelereze dezvoltarea de proiecte geotermale, la nivel local, în Slovacia, deși interesul pentru acestea apăruse încă dinainte de invadarea Ucrainei de către armata rusă, scrie publicația Euractiv.com.

Proiectul pilot al unei centrale geotermale din orașul central slovac Žiar nad Hronom a primit recent undă verde pentru investiții de la compania SSE Holding, unul dintre principalii distribuitori de energie electrică din țară, deținut parțial de stat și parțial de grupul EPH, controlat de miliardarul ceh Daniel Křetinský.

Proiectul fusese propus inițial de către compania PW Energy, dar grupul EPH a anunțat joi că a finalizat recent operațiunile de preluare a acesteia. Noul proprietar a decis să extindă proiectul de la 13 la 20 de MW.

În ciuda unui potențial uriaș, energia geotermală este mai degrabă ignorată printre sursele de energie regenerabilă, nefiind prezentă în mixul energetic al producției interne de energie electrică din Slovacia. În prezent, aceasta este folosită în zone extrem de limitate, exclusiv pentru producția de energie termică, pe plan local, în câteva localități din estul țării.

”Războiul din Ucraina arată că renunțarea la combustibilii fosili nu reprezintă doar un interes pentru mediu, ci și un interes strategic și de securitate al Slovaciei. Există un potențial uriaș pentru energia geotermală care vine de sub pământ, dar statul nu o dezvoltă prea mult”, a spus Michal Mašek, Senior Project Manager la PW Energy.

Potențialul geotermal al Slovaciei este estimat la 5.500 de MW. Dacă acesta va fi exploatat pe deplin, Slovacia ar putea furniza căldură pentru sute de mii de gospodării, dar și electricitate, deși într-o măsură mai mică.

Faptul că Slovacia a ignorat uriașul său potențial geotermal reiese din faptul că energia geotermală nu este prezentată în niciunul dintre documentele strategice ale politicii energetice a Bratislavei.

De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Comisia Europeană vorbește tot mai mult despre potențialul geotermal al Europei. Potrivit comisarului pentru Energie, Kadri Simson, energia geotermală ar putea fi folosită în principal pentru încălzire, dar și pentru producția de energie electrică în viitor.

În România, energia geotermală este folosită, la nivel local, pentru furnizarea de agent termic în orașul Beiuș, din județul Bihor, precum și la Oradea și în câteva localități din județul Timiș. Potrivit unui studiu realizat în urmă cu cinci ani de o echipă condusă de profesorul Șerban Veliciu, de la Institutul de Geologie și Geofizică din București, resursele de energie geotermală sunt prezente, cu preponderență, în regiunea de vest a României (Banat, munţii Apuseni, Bihor).

Potrivit acestuia, România a fost clasată drept a treia ţară din Europa, după Grecia şi Italia, pentru potenţialul geotermal foarte ridicat.

În Europa, vârful de lance în materie de utilizare a resurselor geotermale este reprezentat de Islanda, unde energia verde reprezintă 100% din producția totală de energie, circa 4/5 fiind reprezentată de hidrocentrale, iar cealaltă cincime de resursele geotermale.

scroll to top