Închide

Lefties, arma secretă folosită de Inditex în lupta cu rivalul Shein

Avatar
Lefties 01

Foto: Lefties/Iulius Town

Timp de citire: 3 minute

Inditex, proprietarul Zara, cea mai mare companie de fast fashion listată la bursă din lume în funcție de vânzări, își extinde brandul Lefties, axat pe generația Z și cu prețuri mici, pentru a contracara rivalul Shein, fondat în China, potrivit Reuters.

Creșterea rapidă a Shein, o piață online fără magazine fizice, pune presiune asupra retailerilor precum Inditex și H&M din Suedia pentru a găsi modalități de a răspunde la prețurile sale reduse.

Zara a devenit mai puțin competitivă în ceea ce privește prețurile de când Inditex a început să majoreze prețurile la brandul său principal pentru a proteja marjele de profit de inflație și ca parte a unei reorientări către clienți mai pretențioși. Dar compania spaniolă își dezvoltă în mod discret și gamele de produse de buget.

Extinderea Lefties, care vinde blugi de 17,99 euro, rochii de doar 7,99 euro (8,64 dolari) și genți de mână de 5,99 euro, este o parte esențială a acestei strategii. Lefties, care a început ca un magazin de desfacere pentru resturile Zara, are acum magazine în 17 țări, inclusiv în Egipt, Mexic, România, Arabia Saudită, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Creșterea sa arată că Inditex dorește să se poziționeze în segmentul valoric al pieței, chiar dacă a reușit să sporească profiturile la Zara, care este mult mai mare decât Lefties în ceea ce privește vânzările și numărul de magazine.

Lefties este în creștere pe piața sa de origine, Spania, precum și în Portugalia, într-un moment în care mulți consumatori fac schimburi de produse, iar prețurile foarte mici ale Shein pun presiune asupra rivalilor.

În Spania, unde Lefties are 25 de magazine, potrivit site-ului său, a crescut de la aproximativ 3,5 milioane de clienți în 2019 la 5 milioane de clienți în 2023, ceea ce îl plasează imediat după Shein cu 5,2 milioane, pe baza estimărilor de la firma de cercetare de piață Kantar.

Prezența Lefties pe mai multe piețe emergente sugerează că este o modalitate pentru Inditex de a deservi cumpărătorii care ar putea fi mai puțin dispuși să cheltuiască la Zara, a declarat Swetha Ramachandran, manager de portofoliu la Artemis Fund Managers din Londra, al cărui fond investește în Inditex.

Impactul Shein pe piața fast fashion și modul în care Inditex poate concura cel mai bine cu acesta sunt teme care revin mereu în cadrul întâlnirilor cu conducerea Inditex, a adăugat Ramachandran.

Shein, care nu este cotată la bursă, este cel mai mare retailer de fast-fashion din lume, cu o cotă de piață estimată la 18%, potrivit Coresight Research.

Pe Instagram și TikTok, Lefties folosește strategii similare cu Shein, prezentând micro-influențatori în majoritatea postărilor sale – în contrast cu estetica de înaltă modă a marketingului social media al Zara.

Lefties este încă grupată sub Zara în rapoartele financiare ale Inditex, ceea ce înseamnă că rezultatele sale nu sunt publice.

Inditex nu a răspuns la întrebările Reuters privind vânzările și strategia Lefties. Compania a precizat că brandul oferă propriile colecții pentru femei, bărbați și copii de peste două decenii.

“Nu avem prea multă vizibilitate asupra lui, dar cred că face minuni, pentru că este singurul din segmentul low-cost cu un serviciu online bun”, a declarat Patricia Cifuentes, analist senior la Bestinver Securities.

În Spania, rivalul Primark nu oferă livrare la domiciliu, în timp ce Shein are nevoie de 10-12 zile pentru a livra comenzile, ceea ce face ca Lefties să fie o propunere mai puternică, a spus Cifuentes, adăugând că Inditex își așteaptă timpul, păstrând performanța brandului în privat.

“De obicei, este nevoie de timp pentru ca un retailer să ajungă la masa critică și, prin urmare, la profitabilitatea potrivită. În plus, există un avantaj în a păstra rezultatele ascunse de concurenți pentru moment”, a spus ea.

Numărul de cumpărători ai Shein în Spania a crescut la 5,2 milioane în 2023, de la 421.000 în urmă cu cinci ani, dar grupul chinez se află încă mult în urma Zara și Primark, potrivit estimărilor Kantar privind această piață.

Întrebat despre Lefties, Shein a spus că nu comentează despre alte companii. Retailerul a declarat că va deschide “mai multe” magazine pop-up în Europa în acest an, după ce anul trecut a făcut pop-up-uri în orașe precum Berlin, Londra, Paris și Roma.

Primark a spus că nu comentează cu privire la concurenți.

În Portugalia, Lefties a atras chiar mai mulți cumpărători decât Zara anul trecut, potrivit estimărilor Kantar care nu au fost publicate anterior.

scroll to top