Legea Offshore, în pregătire la Guvern. Când ar putea începe exploatarea din Marea Neagră?


Autor:    -  
Foto: Romgaz SA.

Timp de citire: 4 minute

Ministerul Economiei pregătește propunerea de proiect legislativ pentru modificarea Legii Offshore, pentru a fi lansat în dezbatere publică și trimis în Parlamentul nou ales, în cel mai scurt timp, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în minister la Forumul Gazelor Naturale, conferință de profil organizată de publicația Financial Intelligence.

Potrivit lui Drăgan, scopul este de a elimina o serie de impedimente care să deblocheze investițiile importante.

Referitor la exploatarea gazelor din Marea Neagră și investițiile Romgaz în acest proiect, Dan Drăgan a spus:

”În acest moment, Romgaz evaluează posibilitatea de a participa în consorțiul cu Petrom pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Decizia finală va fi luată în cursul anului viitor. Noi ne dorim ca exploatarea să înceapă până în 2025.

 

Vorbind de Romgaz, acesta are o situație financiară solidă, raportând un profit de aproape 1 miliard de lei în primele 9 luni ale anului. Romgaz are plan ambițios de investiții ce atinge 15,7 miliarde de lei până în 2025. Pe lângă proiectele offshore Neptun Deep, Est Rapsodia și Trident, va investi în centrale electrice cu turbine cu gaze, o fabrică de metanol și noi capacități energetice în parteneriat cu câteva companii private.”

Cu privire la Mecanismul de Reziliență și Redresare și alte surse de finanțare a investițiilor, secretarul de stat a declarat:

“În negocierile și discuțiile din Parlamentul European, s-au făcut progrese în a ne asigura că noul Mecanism de Reziliență și Redresare nu va exclude investițiile în gaze. Pentru România și pentru alte state din zonă, este esențial ca în faza de tranziție verde să folosim și gazul natural.

 

Prin conceptul noii centralei de la Mintia, care va înlocui centrala de la Halânga, se integrează producerea de energie pe bază de gaz împreună cu producerea de energie solară și eoliană, precum și cu cea de hidrogen verde, producând sub 200 g CO2 emisii.

 

Acesta e un proiect pilot pe care îl putem scala la nivel național, demonstrând viabilitatea folosirii gazului drept combustibil de tranziție.

 

Desigur că la investițiile provenite din Noua Generație UE se adăugă cele din Noul Cadru Financiar Multianual, Fondul de Modernizare precum și cele din fonduri proprii.

 

Spre exemplu, Planul Național de Relansare Economică  prevede investiții în sistemul național de transport al gazelor și pentru interconectarea cu sistemul internațional care vor atinge 9 miliarde de lei până în 2025. De altfel, în ansamblul sistemului energetic național, numai din bugetul companiilor, vor fi peste 12,5 miliarde euro pentru investiţii în următorii cinci ani.”

Dan Drăgan a amintit că Guvernul derulează, prin Ministerul Fondurilor Europene, programul ”Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”.

Au fost alocați 235 milioane de euro, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.

Primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, trebuie să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Sunt eligibile și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Activitățile finanțate din cele 235 de milioane de euro alocați din actualul exercițiu financiar sunt:

  • Construirea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;
  • Construirea stațiilor de reglare, măsurare și predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;
  • Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli etc.) în cadrul cărora se desfășoară activități non-economice;
  • Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.

În ceea ce privește interconectarea, Dan Drăgan a declarat:

“Pentru România, realizarea interconectării rețelelor de transport de gaz este o prioritate strategică. Lucrările la BRUA faza 1 sunt gata, inclusiv gazoductul și stațiile de comprimare a gazelor naturale. Odată intrat în funcție, BRUA va diversifica sursele de aprovizionare cu gaz ale României, întărind astfel securitatea noastră energetică. În același timp, va deservi cu succes exporturile noastre de gaze extrase din Marea Neagră.

 

De asemenea, am reușit anul acesta să finalizăm interconectorul de gaz dintre România și Republica Moldova, asigurând conectarea pieței de gaze din Moldova cu cea europeană.

 

Iar în plan național, extinderea rețelelor de gaz și a magistralele este o prioritate, întrucât ne propunem să ducem accesul la gaze în cât mai multe comunități”.

2,9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele de stocare

România este pregătită pentru iarnă, operatorii economici din energie îndeplinind deja nivelul de siguranță și securitate obligatorii, nivelul stocurilor de gaze și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare, a anunțat Dan Drăgan, precizând:

“Avem 2.9 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele de stocare. Deci nu vom avea nicio problemă în a asigura consumul de gaze naturale.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!