Închide

Liberalii susțin asumarea răspunderii guvernului pe măsurile fiscale, cu trei mari condiții. Rareș Bogdan explică

Avatar
Lista Capuselor Primele 3 Episoade Ancheta Exclusiva Afaceri.news
Timp de citire: 3 minute

Partidul Naţional Liberal a votat în şedinţa conducerii de luni mai multe condiţii privind pachetul de măsuri cu care Guvernul Ciolacu va veni în Parlament pentru angajarea răspunderii, liberalii susţinând sub orice formă păstrarea cotei unice de impozitare, cota de 8% a impozitului pe dividende, pragul de 500.000 euro pentru microîntreprinderi și impozitul suplimentar de 1% asupra proprietăților cumulate.

”PNL va apăra sub orice formă păstrarea cotei unice de impozitare şi va susţine întreprinzătorii şi menţinerea cotei actuale de 8% a impozitului pe dividende, şi păstrarea pragului de 500.000 euro pentru microîntreprinderi. PNL susţine păstrarea cotei de TVA şi plata impozitului pe profit realizat de marile companii în România. De asemenea, PNL va susţine profesiile liberale şi plafonarea CASS la PFA-uri. Susţinem introducerea unui pachet de facilităţi fiscale pentru investiţiile peste 50 de milioane de euro în România”,

arată liberalii, citați de news.ro.

Vă reamintim că măsura impozitării corporațiilor cu 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, a venit după scânteia aprinsă de jurnaliștii AFACERI.news prin publicarea serialului-anchetă LISTA CĂPUȘELOR, investigația noastră rostogolită mediatic intens pe parcursul lunii august.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a prezentat luni elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderii Guvernului, şi anume menţinerea cotei unice de impozitare şi a cotei de impozitare la dividente la 8%, iar la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul realizat în ţara noastră.

Preşedintele PNL a precizat că în şedinţa conducerii partidului a fost un vot pentru angajarea răspunderii Guvernului, cu repectarea principiilor pe care PNL le-a enunţat.

Rareș Bogdan a detaliat liniile roșii pe care liberalii nu le mai pot trece

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a transmis că PNL nu este de acord cu creșterea impozitului pe dividende mai mult de 8%, cu reducerea plafonului la microîntreprinderi sub 500.000 de euro, dar nici cu cu supraimpozitarea cu 1% a proprietăților cumulate:

“Vă informez că radarele din vămi nu funcționează. În România, intră tiruri întregi de marfă care se vinde fără acte în zona de legume, fructe, petrol. Toate aceste lucruri trebuie combătute înainte de a lua măsuri fiscale care vor afecta într- un mod sau altul mediul de afaceri.

Este clar că multe măsuri vor dăuna mediului de afaceri, dar în același timp trebuie să ne uităm care este reversul medaliei.

Reversul medaliei este să pierdem fondurile europene. Avem până la ora asta angajate contracte semnate de 17 miliarde de euro din bani din PNRR. Avem 9,8 miliarde atraşi deja din PNRR. Sunt bani pe care trebuie să-i plătim, deci acești bani trebuie atrași. Pentru a atrage acești bani e nevoie de reforme, pentru că Comisia Europeană dă banii, dar e nevoie de reforme, nu iei banii fără să oferi ceva în schimb.

De asemenea, la fondurile structurale situația este similară și nu vrem să ne trezim în situația în care Comisia Europeană, care a trimis deja două scrisori către România, să ajungă la o sancționare a celor buni platnici și a celor care folosesc bani europeni pentru dezvoltarea comunităților.

Sînt cîteva linii roșii pe care Partidul Național Liberal, astăzi, în Biroul Permanent Național, și le- a asumat. Nu suntem de acord și nu vom trece în actul de asumare, care va fi unul emis de către Ministerul Finanțelor, condus de PNL, dar asumat de către premierul Ciolacu și Guvernul Ciolacu, cu creșterea impozitului pe dividende mai mult de 8%. Deja este o creștere de la 5 la 8% făcută în urmă cu un an. Deci 8% impozit pe dividende este suficient.

De asemenea, nu suntem de acord cu scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500 de mii de euro, plafonul trebuie să rămână la 500 de mii de euro, chiar dacă,  până în 2017, plafonul la microîntreprinderi era 100.000 de euro.  Plafonul de 500 de mii de euro ajută microîntreprinderile și vorbim de 360.000 de microîntreprinderi în România care se încadrează în acest plafon. De asemenea, nu suntem de acord cu impozitarea cu 1 la sută a proprietăților cumulate, pentru că este un atac direct la proprietate și acest lucru nu putem să îl concepem în anul de grație 2023.

Putem discuta de o impozitare a imobilelor care depășesc valoarea de 500 de mii de euro și nu sunt cu credit bancar. Poate exista o impozitare de 0,3% pentru valoarea unui imobil  care depășește 500.000 de euro. Sunt unul dintre cei care sunt direct loviți de această măsură. Nu este absolut nicio problemă”,

a transmis cel mai activ europarlamentar liberal și prim-vicepreședinte al PNL.

scroll to top