Germania are prea multe panouri solare, iar asta se răsfrânge în mod negativ asupra prețului energiei
Germania a instalat mai multe capacități solare decât cererea consumatorilor, a constatat grupul financiar suedez SEB Research. În timpul orelor de vârf de producție solară, producătorii au operat o reducere de 87% a prețurilor în ultimele 10 zile. De fapt, prețurile energiei brute de pe piață cad, chiar în aceste ore, în teritoriu negativ.
Zilele însorite din Germania înseamnă nori gri pentru rentabilitatea energiei solare, deoarece scufundarea națiunii în domeniul energiilor regenerabile a lăsat-o cu prea multă energie.
Potrivit unei note a SEB Research, în ultimele 10 zile, producătorii de energie solară au fost nevoiți să accepte o reducere de 87% a prețurilor în timpul orelor de producție. De fapt, atunci când producția atinge vârful, prețurile au alunecat mult sub zero.
În medie, prețul primit a fost de 9,1 euro pe megawatt-oră, semnificativ sub cei 70,6 euro plătiți în orele în care nu se produce energie solară.
“Iată ce se întâmplă cu prețurile energiei electrice atunci când volumul de energie nereglementată devine la fel de mare sau mai mare decât cererea: Prețurile se prăbușesc atunci când energia nereglementată produce cel mai mult”, a scris marți banca suedeză, citată de Business Insider.
Valul record de instalații solare de anul trecut este ceea ce determină “distrugerea” prețurilor din Germania, deoarece stocurile depășesc consumul. În timp ce capacitatea totală de energie solară a depășit 81,7 gigawați până la sfârșitul anului 2023, încărcarea cererii a ajuns la doar 52,2 gigawați, a notat analistul-șef al SEB pentru mărfuri, Bjarne Schieldrop.
De fapt, diferența dintre cele două se mărește și mai mult în timpul verii, un sezon de vârf de producție și cerere mai mică.
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că oamenii nu beneficiază neapărat de prețurile scăzute, deoarece, de obicei, consumă mai multă energie în orele în care nu există soare.
Cu excepția cazului în care noile instalații sunt stimulate de subvenții sau de acorduri de achiziție de energie, rentabilitatea scăzută ar putea opri în cele din urmă expansiunea energiei solare în Germania, a declarat Schieldrop.
În schimb, este probabil ca atenția să se îndrepte către îmbunătățiri care vor utiliza mai mult energia produsă, cum ar fi investițiile în baterii și în infrastructura de rețea.
“Acest lucru va epuiza, în timp, disponibilitatea “energiei gratuite” și va duce din nou la o creștere a prețurilor la energia solară pe oră”, a scris Schieldrop. “Iar asta va redeschide, în cele din urmă, ușa pentru noi creșteri ale capacităților de energie solară”
Dezechilibrul dintre cerere și ofertă nu este o problemă nouă pentru Germania și nici nu este singura țară care se confruntă cu ea. Piața europeană s-a grăbit să instaleze capacități solare până anul trecut, o mișcare devenită urgentă după ce Rusia și-a întrerupt livrările de energie către continent.
O supraofertă europeană de energie verde – extinsă și mai mult de expansiunea turbinelor eoliene și a instalațiilor nucleare – a declanșat cazuri anterioare de scădere negativă a prețurilor.