Închide

Liderii OPEC pledează în favoarea combustibililor fosili la evenimentul climatic de la Riyadh

Avatar
Flag Of Opec.svg

Sursă foto: Zscout370, Public domain, via Wikimedia Commons

Timp de citire: 2 minute

Greii OPEC au declarat duminică că petrolul și gazele naturale nu ar trebui să fie stigmatizate în dezbaterea privind clima și că industria are un rol de jucat într-o tranziție energetică ordonată, potrivit Reuters.

Miniștrii Energiei din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Irak, cei mai mari trei membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), s-au reunit în capitala saudită Riyadh pentru săptămâna ONU MENA privind clima.

“Cei trei dintre noi, aici prezenți, în calitate de mari producători de hidrocarburi, avem, de asemenea, responsabilitatea față de lume de a asigura tranziția cu suficiente resurse de hidrocarburi pentru a ne asigura că facem tranziția la un preț responsabil”,

a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, în cadrul unui panel care a grupat cele trei țări.

Emiratele Arabe Unite vor găzdui summitul COP28 privind clima, care va avea loc la Dubai între 30 noiembrie și 12 decembrie.

Summitul reprezintă o oportunitate pentru guverne de a încerca să accelereze acțiunile de limitare a încălzirii globale pentru a preveni cele mai devastatoare consecințe ale vremii extreme, după un an cu temperaturi record, incendii de vegetație și secetă.

Rapoartele de până acum arată că țările nu sunt pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivul ONU de a menține creșterea temperaturilor globale sub 2 grade Celsius (3,6 grade Fahrenheit) față de nivelurile preindustriale și de a continua eforturile pentru a o limita la 1,5 grade Celsius.

“COP28 va produce rezultate transformaționale pentru această regiune și pentru întreaga lume”,

a declarat Sultan al-Jaber, președintele COP28, în discursul său de deschidere de duminică.

Alegerea lui Jaber de a conduce summitul a atras critici din partea militanților pentru mediu, deoarece țara sa este membră OPEC și un important exportator de petrol, iar el este șeful gigantului petrolier de stat ADNOC.

El a pledat pentru un COP mai incluziv, care să aducă industria petrolului și a gazelor în dezbaterea privind clima și să îi permită să facă parte din soluție prin inițiative de decarbonizare.

Înaintea COP28, țările sunt împărțite între cele care cer un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili care încălzesc planeta și cele care susțin că petrolul, cărbunele și gazele naturale au un rol continuu, combinat cu tehnologia de captare a emisiilor acestora.

“Am avut 27 de COP și ați putea fi surprinși să aflați că 17 dintre ele au fost găzduite în națiuni producătoare de combustibili fosili”,

a declarat Jaber.

“Adevărul este că energia este fundamentală pentru toată lumea, peste tot.”

Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat, de asemenea, că industria nu ar trebui să fie stigmatizată și că lumea are încă nevoie de hidrocarburi.

“Există motive pentru ca noi să fim în domeniul petrolului și al gazelor”,

a declarat el în fața audienței.

scroll to top