Închide

Liderii UE au convenit să se consulte mai des, online, pentru coordonarea măsurilor anti-COVID

Avatar
Ursula Von Der Leyen

Preşedintaele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Foto: AFP

Liderii Uniunii Europene au convenit să organizeze conferințe video cu o frecvență aproape săptămânală, pentru a-și coordona măsurile naționale împotriva pandemiei de COVID-19, pe măsură ce Europa se confruntă cu o creștere susținută a noilor infectări, anunță agenția Reuters.

Videoconferințele sunt mai puțin eficiente pentru a ajunge la compromisuri complexe, spun diplomații, deși în prezent reprezintă cea mai practică variantă de consultare, mai ales date fiind criticile aduse deciziei de a organiza, în aceste zile, summit-ul șefilor de stat și de guverne pe tema Brexit-ului, în format fizic.

Riscurile epidemiologice le-au obligat pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe premierul Finlandei, Sanna Marin, să părăsească un summit-ul de două zile care se încheie vineri, ca măsură de precauție anti-COVID-19, după ce au intrat în contact cu persoane confirmate.

”Există un acord de a ne angaja în consultări reciproce, aproape săptămânale, în ceea ce privește cele mai bune practici și abordări pentru a face față acestui al doilea val de răspândire a COVID-19”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin la summit-ul de vineri.

Primul ministru al Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că videoconferințele regulate vor contribui la coordonarea măsurilor restrictive, a operațiunilor de tracking epidemiologic și a abordărilor comune privind vaccinurile și terapiile cele mai potrivite.

În primele luni ale pandemiei, cele 27 de state membre UE au luat diverse măsuri în lupta lor împotriva COVID-19, uneori chiar divergente. În continuare, se așteaptă o coordonare mai strânsă între ele, pentru a evita repetarea clivajelor dintre state, așa cum au fost observate după apariția primelor focare.

În ultima perioadă, a fost evidențiată o mai bună coordonare cu privire la unele aspecte, cum ar fi achiziția de vaccinuri și criterii comune (fără caracter obligatoriu) pentru evaluarea gravității epidemiei la nivel național, însă măsurile luate în cadrul fiecărui stat rămân foarte diferite. De pildă, durata carantinei pentru cei care au fost în contact cu persoanele bolnave a fost de 14 zile în întregul bloc comunitar până acum câteva săptămâni, când multe țări au început să o reducă, în timp ce altele au rămas la standardul inițial.

Decizia privind videoconferințele regulate a fost luată joi seara, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trebuit să părăsească brusc summit-ul liderilor și să intre în carantină, după ce a intrat în contact cu o persoană infectată.

La rândul său, premierul finlandez, Sanna Marin, a trebuit să părăsească reuniunea vineri, pentru a se autoizola. ”Am părăsit ședința Consiliului European ca măsură de precauție și l-am rugat pe premierul suedez Stefan Löfven să reprezinte Finlanda la summit”, a anunțat ea pe Twitter.

În plus, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, nu a participat deloc la întrunire, deoarece este în carantină încă de marți, după ce a întâlnit o persoană infectată. Vocea Poloniei este reprezentată la summit de premierul ceh, Andrej Babiš.

scroll to top