Liderii UE, summit pentru dezbaterea costurilor ce vizează reducerea emisiilor de carbon
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc marți (25 mai) pentru a dezbate cum să împartă eforturile și costurile trecerii blocului la un viitor cu emisii reduse de carbon, în cadrul unui summit care va da tonul unei viitoare revizuiri a politicilor UE privind schimbările climatice, notează Euractiv.
Comisia executivă a UE urmează să publice în iulie un set de propuneri de politici climatice, inclusiv reforme ale pieței carbonului și standarde mai stricte de dioxid de carbon pentru autoturisme. Toate aceste reguli vor avea nevoie de aprobarea din partea celor 27 de state membre.
Liderii vor discuta marți despre cum să îndeplinească noul obiectiv UE convenit luna trecută de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990. Ținta anterioară a fost de 40%.
Discuțiile vor stabili schimbările de politică pe care guvernele UE vor accepta, pentru a atinge acest obiectiv.
Un proiect al concluziilor summitului, în conformitate cu un proiect anterior, arată că liderii UE vor cere Comisiei să mențină sistemul UE de stabilire a obiectivelor naționale de reducere a emisiilor bazate în mare parte pe produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor.
Oficialii din mai multe țări au spus că vor sprijini acest lucru.
O abordare diferită ar însemna că ambiția sporită ar fi atinsă prin punerea unei poveri mai mari asupra statelor membre mai sărace, a spus un oficial polonez.
Am putea trăi cu asta, a spus un oficial dintr-o țară mai bogată, vorbind cu condiția anonimatului.
Sistemul actual stabilește obiective naționale de reducere a emisiilor în sectoarele care nu sunt acoperite de piața UE a carbonului, inclusiv transportul rutier și încălzirea în clădiri.
Bazat în mare parte pe PIB pe cap de locuitor, acest lucru înseamnă că statele mai sărace se confruntă cu obiective mai mici. Obiectivele țărilor mai bogate sunt, de asemenea, modificate pentru a se asigura că reducerea emisiilor are loc acolo unde sunt cele mai rentabile.
Cu toate acestea, obiectivele vor trebui să fie întărite, în conformitate cu noul obiectiv climatic al UE pentru 2030.
De asemenea, în cadrul discuțiilor de marți se amintește și finațarea acestor proiecte.
Comisia trebuie să realizeze o „examinare aprofundată” a consecințelor economice și sociale ale propunerilor sale climatice, reflectând îngrijorările unor state că ar putea face rău cetățenilor mai săraci.
Oficialii din mai multe țări s-au declarat îngrijorați că planul Comisiei de a impune costuri de CO2 pentru transport și încălzire ar putea afecta comunitățile cu venituri mici, dacă le-ar crește facturile la combustibil fără a oferi o anumită compensație.
O injecție mare de numerar pentru a contribui la atingerea obiectivelor climatice va proveni din fondul de recuperare COVID-19 al UE de 750 miliarde EUR, dar se așteaptă ca unii lideri să facă presiuni pentru a garanta creșterea altor fonduri.
Polonia și Republica Cehă doresc un fond de modernizare mai mare, o sumă de bani în valoare de miliarde de euro din vânzările de permise de carbon ale UE, acordată țărilor mai sărace pentru investiții în energie curată.
Un oficial ceh a spus că ponderea permiselor de CO2 rezervate pentru fond trebuie să fie „crescută substanțial” pentru a ajuta statele mai sărace să atingă obiectivele climatice.
Unele țări doresc să evite discuțiile detaliate despre fond și alte politici climatice, până după ce Comisia va dezvălui specificul propunerilor sale de legislație climatică în iulie.