Închide

Liderul opoziţiei din Cehia, miliardarul Andrej Babis, îşi vinde activele media

Avatar
Andrej Babis

Foto: Getty Images

Timp de citire: 2 minute

Afacerea media controlată de miliardarul ceh şi liderul opoziţiei Andrej Babis este vândută investitorului Karel Prazak, au anunţat cele două părţi, înainte de o nouă legislaţie care interzice politicienilor să deţină anumite active de ştiri şi de televiziune, transmite Reuters.

Agrofert, controlată de Babis prin fonduri fiduciare, a fost de acord să-şi vândă afacerile media MAFRA şi LONDA şi o firmă de chimie către Prazak, cu sediul în Cehia, au declarat cele două părţi într-un comunicat, fără să dezvăluie detalii financiare.

MAFRA şi LONDA sunt jucători importanţi în mass-media cehă, cu active printre care ziarele naţionale Mlada fronta Dnes şi Lidove Noviny, precum şi unul dintre cele mai mari posturi de radio, afaceri online semnificative şi de tipografie.

Oponenţii l-au criticat frecvent pe Babis, premier din 2017-2021 şi încă lider al partidului său ANO, pentru că şi-a folosit bunurile media în avantajul său politic, lucru pe care l-a negat.

În 2017, Babis a pus Agrofert, un imperiu extins al firmelor mass-media, chimicale, agricole şi de prelucrare a alimentelor, în fonduri fiduciare, pentru a se conforma regulilor de conflict de interese la acea vreme. Aceste reguli au fost înăsprite în continuare în temeiul legislaţiei aprobate de actuala majoritate de centru-dreapta aflată la guvernare şi urmează să intre în vigoare în ianuarie anul viitor.

Noua lege interzice membrilor Parlamentului şi Guvernului să deţină anumite tipuri de mass-media chiar şi prin intermediul fondurilor fiduciare sau a unor persoane afiliate.

ANO, cea mai mare facţiune din camera inferioară a Parlamentului, s-a opus legislaţiei.

Vânzarea anunţată vineri a inclus şi producătorul de produse chimice Synthesia, a spus Agrofert.

”Vânzarea acestor active ne va permite să ne concentrăm mai mult pe segmentele noastre cheie de afaceri în viitor, să le dezvoltăm mai rapid”,

a spus preşedintele Agrofert, Zbynek Prusa, într-un comunicat.

Prazak deţine produse chimice, imobiliare şi alte active în valoare de 33 de miliarde de coroane (1,49 miliarde de dolari), prin intermediul vehiculului său de investiţii KAPRAIN, potrivit site-ului său.

KAPRAIN a spus în declaraţie că Synthesia va aduce sinergii portofoliului său existent de produse chimice. Prazak a declarat vineri, pentru cotidianul Hospodarske Noviny citat de news.ro, că viitorul afacerii mass-media este deschis, inclusiv o posibilă vânzare ulterioară.

scroll to top