Închide

Liga spaniolă de fotbal îi pârăște la Bruxelles pe șeicii lui PSG: “Denaturează grav piața internă a UE”

Avatar
A fan flying the Paris Saint-Germain, PSG flag

Fotografie de Moahad Saqib pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Liga spaniolă de fotbal profesionist (LaLiga) a anunţat, sâmbătă, într-un comunicat, că a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva clubului Paris Saint-Germain, considerând că mecanismele sale de finanţare din Qatar au dereglat piaţa, transmite News.ro, care citează comunicatul ligii spaniole.

Oficialii LaLiga invocă un nou regulament al Uniunii Europene privind finanţările străine, intrat în vigoare în urmă cu o lună:

”LaLiga consideră că finanţările primite de club din Qatar afectează piaţa şi contravin Regulamentului Uniunii Europene privind finanţările străine. Ca răspuns la noua direcţie politică rezultată din punerea în aplicare a Regulamentului european privind finanţările străine care perturbă piaţa internă (“Regulamentul privind subvenţiile străine”), LALIGA a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la mecanismele de finanţare ale PSG, care perturbă grav piaţa internă a Uniunii Europene (UE)”, potrivit comunicatului spaniolilor.

Acest regulament, care se aplică începând cu 12 iulie 2023, se referă la subvenţiile străine acordate de statele din afara UE societăţilor care desfăşoară activităţi economice pe piaţa internă, luând în considerare cele acordate de societăţile publice care sunt, direct sau indirect, controlate de un stat, inclusiv finanţările acordate într-o perioadă de cinci ani înainte de punerea în aplicare a regulamentului.

LaLiga subliniază că a depus o plângere în care susţine că PSG a primit subvenţii externe din partea statului Qatar, ceea ce i-a permis să-şi îmbunătăţească poziţia concurenţială, generând astfel perturbări semnificative pe mai multe pieţe naţionale şi ale UE.

“În mod specific, după cum se subliniază în plângere, PSG obţine resurse în condiţii care nu sunt de piaţă, ceea ce afectează mai multe pieţe strâns legate între ele, permiţându-i PSG să utilizeze aceste subvenţii străine pentru a angaja jucători şi antrenori de top cu mult peste potenţialul său într-o situaţie normală de piaţă”, precizează forul spaniol.

LaLiga mai acuză campioana din Franța că

”… este în măsură să obţină venituri din sponsorizări care nu corespund valorilor de piaţă. Acest lucru îi permite să îşi sporească performanţa sportivă, precum şi să afecteze capacitatea de recrutare a cluburilor rivale. Această poziţie sportivă îmbunătăţită permite apoi PSG să îşi sporească poziţia concurenţială pe pieţele legate de competiţiile sportive (de exemplu, pe cele de comercializare audiovizuală a competiţiilor sau pe piaţa sponsorizărilor), crescând astfel în mod artificial valoarea clubului pe aceste pieţe.”

Conform oficialilor din fotbalul spaniol, prin aceste mecanisme, valoarea clubului parizian a fost crescută în mod artificial.

“Prin urmare, LaLiga are încredere că, datorită acestui nou instrument de reglementare, Comisia Europeană va lua măsurile necesare pentru a elimina astfel de distorsiuni ale pieţei, care dăunează grav ecosistemului sportiv”, a conchis forul.

scroll to top