Închide

Prețul carburanților a sărit de 7 lei. Cine par vinovații? Rusia și Arabia Saudită

Avatar

Copyright foto: info@afaceri.news

Timp de citire: 2 minute

Prețul carburanților a sărit de 7 lei pe litru după mai multe majorări consecutive de la finalul lunii iulie. Analiștii pieței spun că Rusia și Arabia Saudită au redus considerabil producția ca să crească artificial prețul mondial al petrolului. Țițeiul se apropie de 90 de dolari pe baril, iar estimările sunt că majorările de preț vor continua.

Un cost ridicat al combustibililor înseamnă o presiune în plus pe celelalte prețuri într-o perioadă bugetară și așa destul de complicată.

Seria scumpirilor a început din 25 iulie. De atunci, prețurile au urcat de mai multe ori cu câtiva bani pe litru.

Majorările au fost greu de observat întrucât au fost cu câţiva bani de fiecare dată. De această dată, preţurile au sărit însă peste pragul psihologic de 7 lei pe litru.

Majorările de prețuri la pompă a stârnit îngrijorare printre șoferi.

Analiștii pieței spun că explicația este dată de creșterea prețului barilului de petrol.

“OPEC forţează în aceste zile scumpirea petrolului în condiţiile în care a redus foarte puternic producţia. Cerere mare, producţie mică, asta înseamnă preţuri mai mari. Gândiţi-vă că, în ultima lună şi jumătate, preţurile au crescut de la 60 şi ceva pe baril spre 87 de dolari, iar asta înseamnă scumpiri şi la pompă în România.”,

a declarat Adrian Negrescu, analist economic, citat de dcnews.ro.

“Mai puţini bani în buzunar pentru că la pompă rămân mai mulţi şi are şi un impact pe preţuri diminuând trendul de dezinflaţie, însă, după părearea mea, trendul de dezinflaţie, adică de scădere a inflaţiei, va continua, dar ar fi fost de dorit ca viteza să fie mai mare ca să se poată ajusta şi dobânzile în jos şi să se poată trece mai bine peste o perioadă bugetară delicată aşa cum vedem în continuare.”,

a declarat Claudiu Cazacu, consultant pieţe.

Analiștii estimează că prețurile combustibililor vor continua să crească cel puțin până în octombrie. O nouă presiune pe prețuri ar putea fi dată de creșterea accizei pe carburanți de către Guvern.

scroll to top