Închide

Liverpool a pierdut statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO. Care este motivul?

Avatar
liverpool, landmark, cityscape

Fotografie de wakeyfan pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Liverpool a pierdut statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO din cauza dezvoltării accentuate de pe malurile orașului, transmite BBC.

Decizia a fost luată în urma votului comitetului UNESCO, în cadrul unei reuniuni din China. UNESCO a avertizat anterior că dezvoltările din zonă, care includ noul stadion al Everton FC, au avut ca rezultat „pierderea ireversibilă a atributelor”.

Liverpool devine doar al treilea site care își pierde statutul de Patrimoniu Mondial de la debutul listei în 1978.

Orașul a primit premiul mult râvnit în 2004, ca recunoaștere a impactului său istoric și arhitectural. Premiul a recunoscut istoria orașului Liverpool ca un important centru comercial în timpul Imperiului Britanic și reperele sale arhitecturale.

Cu toate acestea, un raport din iunie al Comitetului Patrimoniului Mondial a spus că dezvoltarea malurilor orașului a dus la „pierderea ireversibilă a atributelor”. Raportul a citat proiectul Liverpool Waters și noul stadion al lui Everton, care se construiește la Bramley Moore Dock.

Aproape 30 de personalități din politică, fotbal și mediul academic au semnat o scrisoare către The Times în iunie, unde au cerut UNESCO să nu retragă statutul orașului. Ei au declarat că stadionul Everton de 500 de milioane de lire sterline – într-una dintre cele mai sărace zone ale orașului – va „aduce milioane de oameni pe malul Mersey”, unde vor afla despre „trecutul maritim al orașului și al Marii Britanii”.

Celelalte două situri care și-au pierdut statutul de patrimoniu mondial sunt Sanctuarul Arabian Oryx în 2007 și Valea Elbei din Dresda în Germania în 2009.

scroll to top