Închide

Studiu WWF & Tesco: Risipa alimentară globală, la un nivel dublu față de estimările anterioare

Avatar
Food Waste
Timp de citire: 2 minute

Un nou raport realizat de organizația World Wildlife Fund (WWF), în colaborare cu liderul pieței britanice de retail, Tesco, arată că risipa alimentară cumulată pe tot globul se ridică la un nivel dublu față de estimările anterioare. O cantitate estimată la 2,5 miliarde de tone de alimente este risipită la nivelul fermelor, în magazinele retailerilor sau direct de către consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie, arată cifrele citate de Bloomberg.

O estimare anterioară indica o cantitate de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial, în condiţiile în care fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial.

Cercetătorii încearcă de mult timp să pună laolaltă datele cu privire la amploarea risipei alimentare, care, potrivit Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPPC), este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Cea mai recentă analiză completă a alimentelor risipite de la fermă şi până la consumator (”from farm to fork”) a fost efectuată în 2011 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), conform căreia aproximativ 33% producţia mondială de alimente este risipită.

“Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.

Noul raport, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, potrivit estimărilor publicate la începutul acestui an de către Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.

Însă, contrar presupunerilor anterioare conform cărora pierderea de alimente la nivelul fermelor este în principal o problemă pentru regiunile sărace, raportul WWF şi Tesco arată că, dimpotrivă, ţările cu venituri mari şi medii din Europa, America de Nord şi Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării.

Autorii raportului cer guvernelor şi companiilor alimentare să adopte măsuri ţintite pentru reducerea problemei risipei alimentare. Conform acestei abordări, companiile stabilesc ţinte pentru reducerea risipei alimentare, măsoară şi raportează surplusul şi risipa şi adoptă măsuri în operaţiunile lor de la furnizori şi până la consumatori.

Până acum doar 11 din cele 192 de planuri naţionale climatice, convenite în cadrul acordului de la Paris, menţionează pierderile şi risipa de alimente. Majoritatea acestor planuri aparţin unor state africane care au decis să abordeze problema pierderilor de alimente post-recoltare, mai arată studiul realizat de WWF și Tesco.

scroll to top