Închide

Lovitură de 5 stele în Italia. Debarcatul Conte, premierul pandemiei, președinte la populiști

Avatar
Movimento 5 Stelle Giuseppe Conte

Presa italiană parodiază "înghițirea" fostului premier Giuseppe Conte de către Mișcarea populistă Cinci Stele., prin mesajul "Suntem întotdeauna de partea cetățenilor". Foto: nextquotidiano.it

Știre-bombă venită din tumultoasa scenă politică italiană. Presa peninsulară vuiește că fostul premier italian Giuseppe Conte ar prelua conducerea populistei Movimento Cinque Stelle/Mișcarea Cinci Stele. Conte a fost premierul care a gestionat cu greu anul groaznic de care a avut parte Italia de la debutul pandemiei de coronavirus, unii dintre principalii săi critici fiind chiar populiștii lui Beppe Grillo de la Movimento Cinque Stelle.

După răsturnarea guvernului său la mijlocul lunii ianuarie, în curând ar putea exista o revenire politică pentru Conte, în fruntea Mișcării populiste. Ministrul Agriculturii, Stefano Patuanelli, a declarat că fostul prim-ministru ar fi liderul ideal al Mișcării.

Presa de la Roma citată de Der Standard este foarte sigură pe sine: fostul prim ministru al Italiei, Giuseppe Conte, va prelua conducerea Mișcării Cinci Stele, cel mai puternic partid unic din parlamentul italian.

Avocatul independent, care a condus un guvern de centru-stânga până în ianuarie, poartă discuții cu fondatorul Mișcării, comediantul italian Beppe Grillo, și cu alți politicieni de top ai Mișcării, a informat duminică cotidianul „Corriere della Sera”.

Conte ar putea deveni președintele Mișcării, care este condusă de un comitet de partid format din cinci membri.

“Mișcarea Cinci Stele s-a dezvoltat dintr-o forță de opoziție într-un grup lider în construirea a trei guverne. Conte are profilul potrivit pentru restabilirea partidului nostru”, a spus Patuanelli într-un interviu pentru cotidianul roman „La Repubblica”.

Mișcarea Cinci Stele a fost lansată în 2009, dar cursul înființării sale fusese deja stabilit în 2005.

“În acești 15 ani am privit întotdeauna spre viitor. Acum este momentul reînnoirii”, a spus Patuanelli.

Conte s-a întors între timp la Florența ca lector

După demisia sa la sfârșitul lunii ianuarie, Conte s-a întors la Universitatea din Florența, unde predă Drept Privat. Revenirea la profesia pe care a exercitat-o ​​înainte de numirea sa în funcția de prim-ministru în iunie 2018, a avut loc vineri cu o prelegere la Institutul de Drept. La prelegerea sa, Conte a vorbit despre experiența sa guvernamentală în vremurile pandemiei.

“Pandemia a schimbat cursul istoriei”, a spus fostul premier.

Lecția sa online a fost urmată de mii de oameni pe Youtube și Facebook.

După căderea guvernului Conte, Mișcarea Cinci Stele a contribuit la formarea unui nou cabinet în jurul fostului șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi. Noul guvern este unul de largă coaliție și este sprijinit de toate partidele din parlament, cu excepția forței de extremă dreapta „Fratelli d’Italia” (Frații Italiei).

scroll to top