Lui Musk nu i-au murit lăudătorii. Președintele kîrgîz: ”Oamenii nu mai au nevoie de «libertate»”
Președintele kîrgîz, Sadîr Japarov, s-a declarat favorabil propunerii lui Elon Musk de a închide postul de radio cu finanțare publică americană ”Europa Liberă” – Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) – al cărei ediție locală, una dintre cele mai populare instituții de presă din Kîrgîzstan, se află de mai mult timp în vizorul autorităților, transmite agenția France-Presse, citată de Agerpres.
”Donald Trump și Elon Musk vor să pună capăt irosirii fără sens a banului american și ei au perfectă dreptate”,
a declarat luni seara președintele kîrgîz Sadîr Japarov, într-un interviu pentru agenția de presă Kabar.
Duminică, Elon Musk a îndemnat la ”închiderea” Radio Free Europe și Voice of America, două instituții publice de presă americane, în timp ce liderul american Donald Trump a cerut vineri suprimarea Agenției americane pentru dezvoltare internațională (USAID), care finanțează proiecte în întreaga lume, inclusiv în Kîrgîzstan.
”Oamenii nu mai au nevoie de știri de la Azattyk”,
a continuat Japarov, îndemnând la ”susținerea deciziilor lui Trump și Musk”.
”Azattyk” este numele ediției locale a Europei Libere, însemnând ”libertate” în limba kîrgîză.»
Azattyk este cea mai populară instituție de presă din țara cu circa 7 milioane de locuitori, având aproximativ 2,5 milioane de abonați pe Instagram și 2,3 milioane pe YouTube.
Japarov este un obișnuit al declarațiilor împotriva Azattyk, pe care o acuză de ”dezinformare”, iar autoritățile kîrgîze au încercat deja să interzică instituția de presă în 2022 și 2023.
Fondată în timpul Războiului Rece pentru a contracara influența comunismului și a difuza în țările lipsite de presă liberă, RFE/RL rămâne interzisă în unele țări din fosta Uniune Sovietică.
În Asia Centrală, unde libertatea de expresie rămâne încorsetată, Kîrgîzstanul a apărut multă vreme ca o excepție, cu un relativ pluralism mediatic și politic.
ONG-urile locale denunță însă arestări de jurnaliști și presiuni în creștere împotriva presei, acuzații respinse de guvern. Kîrgîzstanul, aliat al Rusiei și apropiat al Chinei, a căzut astfel pe locul 120 în clasamentul organizației ”Reporteri fără Frontiere” privind libertatea presei.
Kîrgîzstanul rămâne una dintre țările cele mai sărace din spațiul post-sovietic și are nevoie de ajutor din partea USAID, care să reducă povara ce apasă pe stat pentru finanțarea proiectelor în educație, agricultură și sănătate, mai notează sursa citată.