Lukașenko: Moscova și Minsk-ul pregătesc exerciții militare comune la granița cu UE și Ucraina
Forțele armate ale Rusiei și Bielorusiei vor organiza noi exerciții militare comune în luna februarie, potrivit unei declarații făcute luni de liderul de la Minsk, Alexander Lukașenko, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Est și Vest din cauza Ucrainei, anunță Reuters, care citează agenția publică bielorusă de presă BELTA. Acestea se vor desfășura la granițele bieloruse de sud (cu Ucraina) și de vest (cu Polonia și Lituania).
Rusia, cel mai apropiat aliat comercial și militar al Bielorusiei, se află în centrul îngrijorărilor Occidentului și, mai ales, ale Kiev-ului, prin masarea de trupe în apropierea granițelor Ucrainei, operațiune dublată și de o retorică amenințătoare, care a stârnit temeri că intenționează să își invadeze vecinul de la vest. Moscova neagă orice astfel de plan, dar a folosit situația pentru a lansa o campanie în urma căreia cere Occidentului garanții scrise de securitate, inclusiv oprirea expansiunii NATO și un drept de veto formal asupra aderării Ucrainei la Alianță.
”Plănuiam să începem exercițiile în februarie. Stabiliți o dată exactă și anunțați-ne, astfel încât să nu fim acuzați că am adunat din senin niște trupe aici, de parcă ne-am pregăti să mergem la război”, i-a spus Lukașenko ministrului Apărării din guvernul bielorus, Viktor Hrenin, în cadrul ședinței de guvern de astăzi.
Lukașenko s-a apropiat tot mai mult de retorica și linia militară ale Kremlin-ului, pe măsură ce Occidentul l-a pus la zis pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din vara anului 2020, când a câștigat un nou mandat, și pentru tratamentul violent pe care îl aplică oricărui opozant intern.
Tot astăzi, președintele de la Minsk a acuzat Ucraina că a înființat trupe în apropierea frontiere cu Bielorusia, acuzații preluate în buletinul periodic al Ministerului Apărării. În plus, Lukașenko a mai spus și că Polonia și Țările Baltice au peste 30.000 de soldați lângă granițele Belarusului.
”Ar trebui să fie exerciții normale pentru a elabora un anumit plan în confruntarea cu aceste forțe: vestul (Țările Baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, transmite agenția de presă BELTA, citându-l pe președinte.
Separat, Kremlin-ul a transmis că unele rapoarte recente, conform cărora Estonia este pregătită să găzduiască până la 5.000 de soldați NATO, au arătat că Moscova are dreptate să fie îngrijorată.
”Exact lucruri de acest fel demonstrează că avem motive să fim îngrijorați și demonstrează că nu noi suntem motivul pentru escaladarea tensiunilor”, a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
În aceeași conferință telefonic, Peskov a fost rugat să comenteze informația potrivit căreia un înalt oficial rus a refuzat și să excludă, dar și să confirme că Rusia ar putea disloca dispozitive militare, inclusiv rachete, în Venezuela sau Cuba, în cazul în care Occidentul refuză să ofere garanțiile de securitate cerute de Moscova.
”În ce privește America Latină, vorbim de state suverane acolo, să nu uităm asta! Și în contextul situației actuale, Rusia se gândește cum să-și asigure propria securitate… Deocamdată, revizuim diferite scenarii”, a adăugat Peskov.