Închide

Lumea s-ar putea confrunta cu temperaturi record în 2023, odată cu revenirea fenomenului El Niño

Avatar
sun, sunset, setting sun

Fotografie de Myriams-Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Lumea ar putea depăși un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024, alimentat de schimbările climatice și de revenirea anticipată a fenomenului meteorologic El Niño, spun oamenii de știință din domeniul climei, transmite Reuters.

Modelele climatice sugerează că, după trei ani de fenomen meteorologic La Niña în Oceanul Pacific, care în general scade ușor temperaturile globale, lumea va cunoaște o revenire a fenomenului El Niño, omologul mai cald, în cursul acestui an.

În timpul El Niño, vânturile care suflă spre vest de-a lungul ecuatorului încetinesc, iar apa caldă este împinsă spre est, creând temperaturi mai ridicate la suprafața oceanului.

“El Niño este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Nu se știe încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil decât să nu se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Modelele climatice sugerează o revenire la condițiile El Niño la sfârșitul verii boreale și posibilitatea ca un El Niño puternic să se dezvolte spre sfârșitul anului, a spus Buontempo.

Cel mai călduros an înregistrat până acum în lume a fost 2016, care a coincis cu un El Niño puternic – deși schimbările climatice au alimentat temperaturile extreme chiar și în anii în care nu a existat acest fenomen.

Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți opt ani din lume înregistrați vreodată – reflectând tendința de încălzire pe termen lung determinată de emisiile de gaze cu efect de seră.

Friederike Otto, lector senior la Institutul Grantham de la Imperial College London, a declarat că temperaturile alimentate de El Niño ar putea agrava efectele schimbărilor climatice cu care se confruntă deja țările, inclusiv valurile de căldură severe, seceta și incendiile de pădure.

“Dacă El Niño se dezvoltă, există o mare probabilitate ca anul 2023 să fie chiar mai cald decât 2016 – având în vedere că lumea a continuat să se încălzească pe măsură ce oamenii continuă să ardă combustibili fosili”, a spus Otto.

Oamenii de știință de la EU Copernicus au publicat joi un raport de evaluare a fenomenelor climatice extreme pe care le-a cunoscut lumea anul trecut, al cincilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.

În 2022, Europa a cunoscut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, în timp ce ploile extreme alimentate de schimbările climatice au provocat inundații dezastruoase în Pakistan, iar în februarie, nivelul gheții marine din Antarctica a atins un nivel minim record.

Temperatura medie globală a lumii este acum cu 1,2C mai mare decât în perioada preindustrială, a declarat Copernicus.

În ciuda faptului că majoritatea celor mai mari emițători de gaze naturale din lume s-au angajat să își reducă în cele din urmă emisiile nete la zero, emisiile globale de CO2 au continuat să crească anul trecut.

scroll to top