Închide

Lupta kazahilor cu giganții din industria petrolului va ajunge în instanță. Miza: o amendă de 5 mld. $

Avatar
oil, rig, petroleum

Fotografie de TheDigitalArtist pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

La începutul acestui an, câteva dintre cele mai mari companii din industria mondială a petrolului au primit o amendă de aproape 5 miliarde de dolari, din cauza nerespectării normelor de mediu în cadrul operațiunilor de exploatare a uriașului zăcământ Kashagan, din zona economică exclusivă a Kazahstanului în Marea Caspică. Acum, au anunțat guvernul kazah că ar putea solicita arbitraj internațional în disputa privind amenda, potrivit unor surse familiarizate cu discuțiile, citate de Bloomberg.

Autoritățile kazahe au impus companiei North Caspian Operating Company (NCOC), compania de proiect care se ocupă cu operațiunile de producție la zăcământul Kashagan, să plătească o amendă de 2.300 de miliarde de tenge (cca. 4,8 miliarde dolari), la începutul acestui an, din cauză că ar fi depozitat cantități de sulf peste limitele legale.

Compania a negat orice încălcare a legii și a contestat cu succes decizia în primă instanță, însă guvernul a depus apel, iar procesul va continua la instanța supremă de apel a țării.

În luna iunie, o instanță kazahă a desființat rezultatele inspecției departamentului regional de protecție a mediului care constatase nereguli la o instalație de depozitare a sulfului, decizie atacată de autoritățile centrale, prin Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale. Audierile preliminare în apel au avut loc pe 14 septembrie.

Lista companiilor internaționale partenere în cadrul NCOC cuprinde giganți ai industriei, precum Eni SpA, Shell Plc, Exxon Mobil Corp. și TotalEnergies SE, dar și chinezii de la China National Petroleum Corporation și japonezii de la Inpex Corporation.

Reprezentanții companiilor au cerut să înceapă discuții cu guvernul pentru a putea ajunge la o înțelegere privitoare la amendă, adăugând că ar putea solicita arbitraj internațional dacă acest lucru nu se va întâmpla, potrivit surselor citate, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Niciuna dintre părți (NCOC, Ministerul kazah al Energiei și companiile Exxon, Shell, TotalEnergies și Eni) nu au dorit să ofere comentarii pe această temă.

Partenerii din proiectul Kashagan sunt deja implicați într-un alt arbitraj cu autoritățile din Kazahstan, în care miza este chiar mai mare, de peste 13 miliarde de dolari, părțile neînțelegându-se în privința unor presupuse costuri de operare.

Companiile au susținut că au investit în proiect cca. 55 de miliarde de dolari, însă guvernul spune că nu au putut să justifice anumite costuri și că suma este cu mult mai mică. Kazahii susțin că partenerii din proiectul Kashagan nu au dreptul de a deduce anumite costuri în valoare de 13 miliarde de dolari. Dacă statul kazah va avea succes în final, ar putea primi o pondere mai mare din veniturile obținute din vânzarea petrolului, potrivit acordului de partajare a producției aflat în vigoare.

scroll to top