Închide

Macron, vizită productivă în China. Cele două state au încheiat mai multe acorduri economice

Avatar
65248919 1005

Foto: dw.com

Timp de citire: 2 minute

Franța și China au semnat mai multe acorduri economice care implică companii importante din sectoare precum transporturi, energie, agricultură, cultură și știință în timpul călătoriei președintelui Emmanuel Macron în China, a anunțat, joi, Palatul Elysée, potrivit Euractiv.

Macron a sosit miercuri în China împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu peste 50 de lideri de afaceri francezi dintr-o gamă largă de industrii.

Împreună cu marile companii, Franța și China au discutat și chiar au semnat mai multe acorduri referitoare la sectoare cheie precum transporturile, energia, agricultura, cultura și știința, se arată într-un document al președinției franceze, consultat de EURACTIV.

Unul dintre cele mai importante acorduri care au fost semnate cu China va crea o nouă linie de asamblare în fabrica producătorului francez de aeronave Airbus din Tianjin, astfel încât compania să își poată dubla capacitatea de producție a modelelor A320. Noua linie este programată să fie complet operațională în 2025.

De asemenea, compania energetică franceză EDF și-a reînnoit acordul cu liderul nuclear chinez CGN – semnat în 2007 – care permite construirea de noi centrale nucleare.

În domeniul agricol, compania Suez, specializată în gestionarea apei și a deșeurilor, a câștigat un contract pentru un proiect de desalinizare a apei de mare.

De asemenea, L’Oréal, liderul mondial în domeniul cosmeticelor, a încheiat un acord de parteneriat pe trei ani cu compania chineză de comerț electronic Alibaba pe tema “consumului durabil”.

În același timp, Macron și președintele chinez Xi Jinping au convenit și asupra unor chestiuni culturale.

Potrivit unuia dintre acordurile încheiate, Muzeul Palatului din Orașul Interzis din Beijing va organiza o expoziție intitulată “Palatul Versailles și Orașul Interzis, schimburi între Franța și China în secolul al XVIII-lea”, în parteneriat cu Palatul Versailles. Această expoziție a fost programată inițial pentru 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei.

Cele două țări și-au exprimat, de asemenea, dorința de a facilita obținerea de vize pentru mobilitatea studenților și profesorilor care lucrează în domeniul științific.

“Nu aș fi complet fără să menționez și acțiunea Agenției Franceze de Dezvoltare, care se concentrează pe lupta împotriva schimbărilor climatice în China, bazându-se pe expertiza companiilor noastre”, a declarat Macron într-o declarație comună cu omologul său chinez, joi.

Între timp, von der Leyen a declarat că relația comercială dintre UE și China este din ce în ce mai dezechilibrată.

“UE devine mai vigilentă în ceea ce privește protejarea intereselor și dependențelor sale pentru a asigura condiții de concurență echitabile”, a declarat von der Leyen reporterilor de la Beijing.

Macron va părăsi China vineri.

scroll to top