Mai mult de 30% din energia mondială provine acum din surse regenerabile

, ,
Autor:    -  
photovoltaic, photovoltaic system, solar system
Fotografie de andreas160578 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

În prezent, peste 30% din energia mondială este generată cu ajutorul energiilor regenerabile, iar Uniunea Europeană se situează cu mult înaintea acestei medii globale, potrivit unui nou raport. Un declin al energiei produse de combustibilii fosili este acum “inevitabil”, spun autorii raportului, potrivit Euronews.

Grupul de reflecție în domeniul energiei Ember a constatat că o creștere majoră a energiei eoliene și solare a contribuit la împingerea producției globale de electricitate dincolo de această bornă în 2023.

Raportul acoperă 80 de țări care reprezintă 92% din cererea mondială de energie și date istorice din alte 215 țări. Autorii raportului afirmă că această creștere rapidă a adus lumea la un punct de cotitură crucial în care producția de energie din combustibili fosili începe să scadă.

Sursele de energie nepoluante au contribuit deja la încetinirea creșterii consumului de combustibili fosili cu aproape două treimi în ultimii 10 ani.

“Viitorul surselor regenerabile a sosit”, spune Dave Jones, directorul Ember pentru perspective globale. “Energia solară, în special, accelerează mai repede decât ar fi crezut cineva că este posibil.”

Anul trecut, energia solară a fost principalul furnizor de electricitate din lume, furnizând de două ori mai multă energie nouă decât cărbunele. Acesta și-a menținut statutul de sursă de energie cu cea mai rapidă creștere pentru al 19-lea an consecutiv.

În ce fel depășește UE media mondială?

UE se situează cu mult înaintea mediei mondiale, generând 44% din energia sa din surse regenerabile. Extinderea energiei solare și eoliene are loc mult mai rapid decât în restul lumii, blocul contribuind cu 17% la creșterea globală în 2023.

Potrivit raportului, Grecia a avut a doua cea mai mare pondere din lume a energiei solare în mixul său energetic, cu 19%, urmată de Ungaria (18%) și Olanda (17%). Chile a fost pe primul loc, cu aproape 20 la sută.

Sarah Brown, director al programului european al Ember, spune că UE se află pe primul loc datorită “adoptării și acțiunii timpurii”. Ea adaugă că “European Green Deal” a avut un rol esențial în stabilirea obiectivelor, crearea de politici și asigurarea investițiilor.

“Evident, adoptarea timpurie a acestor măsuri, oamenii urmăresc decarbonizarea sectorului energetic, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este prin intermediul energiei eoliene și solare”, explică Brown. “Aveți, de asemenea, invazia Ucrainei, care a sporit sentimentul de urgență în ceea ce privește tranziția la energie curată și renunțarea la dependența de combustibilii fosili – nu doar cărbunele, ci și gazul, și în special cel din Rusia. Acesta a fost un mare impuls pentru accelerarea tranziției în întreaga UE.”

Apoi, în 2022, REPowerEU a inclus pachete pentru a stimula implementarea energiei eoliene și solare. Au fost puse în aplicare planuri pentru a ajuta statele membre individuale să atingă obiectivele în materie de energie regenerabilă și să implementeze tehnologii la scară națională.

A existat o scădere a cererii de energie din cauza crizei energetice, a crizei costului vieții și a vremii blânde din ultimii ani. De asemenea, s-a vorbit mult despre cărbunele care ar putea umple golul atunci când această cerere va crește din nou, odată cu creșterea electrificării.

Dar Brown spune că, spre sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, cererea s-a stabilizat.

“Cu siguranță, nu puteți ignora faptul că a existat un anumit impact [bazat pe] cerere în ceea ce privește scăderea utilizării combustibililor fosili, dar a existat, de asemenea, un rol semnificativ al energiei eoliene și solare care a înlocuit-o.”

În general, spune ea, UE este “pe drumul cel bun” spre obiectivul său de a avea surse regenerabile care să reprezinte 72% din producția de energie electrică până în 2030.

A depășit lumea vârful consumului de energie din combustibili fosili?

La nivel mondial, potrivit raportului Ember, creșterea energiei regenerabile ar fi putut fi chiar mai mare în 2023 dacă nu ar fi existat un minim de cinci ani în ceea ce privește producția de energie hidroelectrică. Acest lucru s-a datorat secetei din China și din alte părți ale lumii.

În mod normal, acest lucru ar fi însemnat că capacitatea de energie curată adăugată în întreaga lume anul trecut ar fi făcut ca producția de combustibili fosili să scadă cu 1,1%. În schimb, s-a înregistrat o creștere a energiei pe bază de cărbune, ceea ce a dus la o creștere de 1% a emisiilor globale din sectorul energetic.

Patru țări grav afectate de secetă – China, India, Vietnam și Mexic – au fost responsabile pentru 95% din creșterea producției de energie pe bază de cărbune.

În ciuda acestui fapt, autorii raportului spun că creșterea așteptată a energiei curate le dă încredere că o nouă eră de scădere a emisiilor din sectorul energetic este pe cale să înceapă. Aceștia preconizează o scădere de 2% a producției de combustibili fosili în acest an, jumătate din economiile lumii fiind acum cu cel puțin cinci ani mai devreme decât vârful de energie fosilă.

“Scăderea emisiilor din sectorul energetic este acum inevitabilă”, spune Jones. “2023 a fost probabil punctul de pivot – vârful emisiilor în sectorul energetic – un punct de cotitură major în istoria energiei. Dar ritmul de scădere a emisiilor depinde de cât de repede continuă revoluția energiilor regenerabile.”

Facilitatorii cheie, cum ar fi UE, cu ambiție politică la nivel înalt, mecanisme de stimulare și soluții de flexibilitate, trebuie să continue să “elibereze întregul potențial al energiei solare și eoliene”, adaugă el, pentru ca acest impuls să continue.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!