Închide

Mai simplu cu gazele rușilor, nu? Un mare jucător austriac pe piața energiei solare a dat-o în bară

Avatar
Solid Solar Energy Graz

Foto: Solid Solar Energy Graz

Timp de citire: 2 minute
  • Pionierul energiei solare din Graz, Austria, compania SOLID Solar Energy Systems, este în insolvență. Compania a depus miercuri o cerere de insolvență la Tribunalul Regional din Graz pentru probleme de drept civil și solicită o procedură de restructurare fără autoadministrare.
  • Sunt afectați 93 de creditori. Valoarea datoriilor se ridică la aproximativ 5,5 milioane de euro.
  • Compania a declarat că intenționează să aducă un investitor internațional și să încerce continuarea operațiunilor.

Potrivit conducerii, motivele insolvenței se află în “situația economică globală dificilă, despre care se știe că este caracterizată de creșterea costurilor materialelor și serviciilor”, se arată într-un comunicatul citat de Kleine Zeitung. În cazul a două proiecte solare de mare anvergură din SUA, care au fost finalizate în prezent, cauze externe – inclusiv pandemia Covid-19 – au dus la amânări și depășiri ale costurilor de construcție.

Proiectele sunt întârziate

În plus, două centrale de mari dimensiuni din Austria și Croația, care au fost deja planificate până la punctul de maturitate a proiectului, ar fi întârziate din cauza unor schimbări în procedurile de finanțare și de aprobare.

Un alt proiect a fost anulat în mod neașteptat și în scurt timp de către sponsorul proiectului.

“Toți acești factori au declanșat procedura acum necesară”,

a continuat acesta.

“Șansa unui nou început”

În pofida eforturilor, este necesară o ușurare, pe care compania dorește să o obțină prin proceduri legale de restructurare, a declarat directorul general Stephan Jantscher. Creditorilor li se va oferi o cotă de 20 la sută. Dar discuții concrete sunt deja purtate cu un investitor.

O intrare cu un “volum semnificativ de investiții” fusese convenită dacă în prealabil ar fi existat o reducere a capitalului prin proceduri de restructurare. Aceștia doresc să vadă acest lucru ca pe o “oportunitate pentru un nou început”, a declarat Jantscher.

SOLID Solar Energy Systems planifică și construiește proiecte solare naționale și internaționale la scară largă în Europa și America de Nord din 2019. Din 2021, planificarea și construcția de sisteme fotovoltaice la scară largă au fost, de asemenea, incluse în portofoliul de produse. Acest lucru înseamnă că SOLID a devenit un furnizor de soluții complete în domeniile încălzirii, răcirii și electricității. De la înființarea sa în 2019 și până în anul financiar 2022 inclusiv, SOLID Solar Energy Systems GmbH susține că a generat vânzări consolidate în valoare de 14,5 milioane de euro.

scroll to top