Închide

Majoritatea consumatorilor din zona euro nu au economisit mai mult în timpul pandemiei

Avatar
piggy bank, money, cow

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Doar o cincime dintre gospodăriile din zona euro au economisit în timpul pandemiei, ceea ce sugerează că majoritatea nu au un sprijin suplimentar împotriva inflației, arată analiza Băncii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.

Studiul — o lansare prealabilă a buletinului economic al BCE publicat luni — se bazează pe un sondaj efectuat în șase dintre cele mai mari economii ale regiunii în 2020 și 2021.

„Distribuirea economiilor acumulate în timpul pandemiei de Covid-19 poate limita astfel măsura în care aceste economii pot proteja redresarea continuă a consumului de impactul negativ al recentei creșteri a prețurilor la energie”, au spus economiștii Maarten Dossche, Dimitris Georgarakos, Aleksandra Kolndrekaj și Francisco Tavares într-un articol pentru buletinul lunar al BCE.

Această concluzie poate avea implicații pentru politica actuală. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat pe 21 iulie că „consumul este susținut de economiile pe care le-au realizat gospodăriile în timpul pandemiei și de o piață a muncii puternică”.

scroll to top