Închide

B.1.1.529 | UE propune închiderea Europei pentru sudul Africii. Ce știm despre noua variantă?

Avatar
What now? | Follow on Instagram: @timmossholder

Fotografie de Tim Mossholder pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute
  • Noua variantă de SARS-CoV-2 – numită oficial, deocamdată B.1.1.529 – identificată pentru prima dată în sudul Africii pare să fie noua temere principală a oficialilor din întreaga lume. Dacă Organizația Mondială a Sănătății va decide că este o variantă ”de interes” sau ”îngrijorătoare”, atunci va primi o nouă literă în alfabetul grecesc – probabil ”Niu”, adică ”Ν/ν”. Dar, deocamdată este prematur. O reuniune de urgență a OMS este programată pentru vineri.
  • Ipoteza că această nouă variantă ar putea alimenta noi focare pe glob și ar putea crește presiunea – deja mare – asupra sistemelor de sănătate, prin evitarea protecției conferite de vaccinurile disponibile, a transmis vineri un val de aversiune față de risc pe piețele globale.
  • Contractele futures pe bursele din SUA, indicii piețelor europene și cotațiile țițeiului au scăzut abrupt.
  • Guvernele din întreaga lume au început să emită interdicții pentru călătorii din Africa de Sud și din țările învecinate. Inițial doar Marea Britanie, Spania, India, Japonia, Italia, Germania, Singapore și Cehia emiseseră aceste interdicții, însă vineri după-masa șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că propune statelor membre suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii spre și dinspre Uniunea Europeană.

Mai jos, o sinteză a celor mai importante întrebări și răspunsuri despre noua variantă, sintetizate de Bloomberg:

Cu ce diferă față de variantele cunoscute?

Oamenii de știință spun că B.1.1.529 prezintă un număr mare de mutații în proteina sa ”Spike”, cea care joacă rolul esențial în procesul prin care virusul pătrunde în celulele organismului-gazdă. Cercetătorii încă nu au stabilit dacă este mai transmisibilă, mai patogenă sau mai letală decât tulpinile anterioare.

Totuși, dat fiind numărul mare de mutații la nivelul proteinei ”Spike” – 32, față de doar jumătate în cazul variantei Delta, deja cunoscute și răspândite predominant în lume – îngrijorarea principală se referă la posibilitatea ca aceasta să poată evita efectul protector al vaccinurilor de până acum, în condițiile în care tocmai proteina ”Spike” este cea vizată de vaccinuri.

De unde a apărut?

Până acum există doar speculații.

Un cercetător de la Institutul de Genetică UCL din Londra a declarat că, probabil, a evoluat în timpul unei infecții cronice care a afectat o persoană imunocompromisă, posibil infectată și cu virusul HIV/SIDA, netratat.

Africa de Sud numără circa 8,2 milioane de persoane infectate cu HIV/SIDA, fiind țara din lume cu cele mai multe cazuri.

De altfel, și varianta Beta, o mutație identificată anul trecut în Africa de Sud, poate să fi provenit tot de la o persoană infectată cu HIV/SIDA.

Cât de mult s-a răspândit până acum?

Rezultatele preliminare ale testelor PCR secvențiate au arătat că 90% din cele 1.100 de cazuri noi raportate miercuri în provincia sud-africană Gauteng, care cuprinde și orașul Johannesburg, au fost cauzate de noua variantă, potrivit lui Tulio de Oliveira, profesorul de bioinformatică responsabil cu secvențierea genomică la două universități din Africa de Sud.

În țara vecină, Botswana, oficialii au înregistrat luni patru cazuri la persoane care au fost complet vaccinate.

În Hong Kong, s-a descoperit că un turist care venea din Africa de Sud este infectat cu noua variantă, iar un alt caz a fost identificat la o persoană pusă în carantină într-o cameră de hotel învecinată celei în care era cazat acesta.

Și Israelul a identificat un caz la un bărbat care a călătorit recent în Malawi.

Cel mai recent caz identificat și primul din Uniunea Europeană a fost raportat în Belgia. Este vorba despre o persoană care a venit din Egipt, prin Turcia, încă din data de 11 noiembrie.

Cum s-a transmis vestea privind noua variantă pe piețele globale?

Știrile despre noua variantă au zguduit piețele financiare vineri: acțiunile, randamentele titlurilor de trezorerie și cotațiile petrolului au căzut abrupt, acțiunile companiilor de turism, transport aerian sau din alte domenii legate de călătoriile internaționale fiind printre cele care au suferit cele mai mari pierderi.

Indicii S&P 500 și Dow Jones Industrial Average au scăzut cel mai mult din septembrie, în timp ce indicele de referință al acțiunilor europene a cochetat cu cea mai mare scădere din ultimele 13 luni. Randamentele de trezorerie pe zece ani au scăzut cu nouă puncte de bază, în timp ce yenul japonez a crescut cel mai mult din martie 2020, prima lună de pandemie, fiind percepută drept monedă sigură, de refugiu.

Care sunt noile restricții de călătorie impuse?

Întâi de toate, Marea Britanie a emis o interdicție temporară a zborurilor spre și dinspre șase țări africane, iar altele au urmat exemplul.

Singapore a restricționat intrarea pe teritoriul său a persoanelor care au fost în Africa de Sud și în țările din apropiere în ultimele 14 zile.

Uniunea Europeană a propus oprirea completă a călătoriilor aeriene spre și dinspre sudul Africii, după ce mai multe state europene luaseră această decizie anterior, individual.

Australia a anunțat că nu exclude înăsprirea regulilor de intrare pentru cei care vin din Africa de Sud, dacă situația se deteriorează, în timp ce India a intensificat controlul celor care sosesc din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong.

scroll to top