Închide

Majoritatea pietonilor traversează neregulamentar strada (studiu)

Avatar
man, woman, street

Fotografie de rozsarita pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Șoselele sunt tot mai periculoase. Iar un studiu recent arată că vina aparține, deopotrivă, șoferilor și pietonilor. Și unii și alții încalcă regulile de siguranță rutieră și pietonală, potrivit unei analize a platformei KilometrulBine. Traversarea neregulamentară a străzii conduce în topul comportamentelor negative. Aproape 70 la sută dintre pietoni fac acest lucru. Grav este că mulți dintre cei încalcă legea nu conștientizează pericolele la care se expun.

În doar un sfert de oră, echipa Știrilor TVR a filmat zeci de pietoni traversând ilegal unul dintre cele mai circulate și periculoase bulevarde din București.

La o aruncătură de băț, într-o altă intersecție, o femeie de 71 de ani și-a pierdut viața la câțiva metri de o trecere de pietoni.

Potrivit studiului, printre motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar se numără prezența unei străzi complet libere (în peste 70% dintre cazuri), distanța mare până la trecerea de pietoni (47,5%) și presiunea timpului (29%).

Studiul realizat de platforma Kilometrul Bine mai arată că aproape 60% dintre repondenți merg pe jos peste 30 minute zilnic, însă doar 12% dintre aceștia se simt în siguranță ca pietoni în orașul lor de reședință.

Elena Apostol, director de comunicare al unui producător auto:

Există şi şoferi care încalcă regulile rutiere și să nu credem că este doar vina pietonilor, dar jumătate dintre cei care au interacționat cu noi în studiu ne-au spus că au remarcat comportamentul neglijent al pietonilor.

Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă:

Ca șofer este important să avem o atenție distributivă. Să vedem „wide” cum se spune, larg, și să anticipăm fiecare mișcare a eventualilor pietoni care vor putea apărea. Dacă suntem pe trecerea de pietoni în calitate de pieton și considerăm că mașina care se apropie nu poate să se oprească, așteptăm. Nu ne punem viața în pericol doar pentru a demonstra că este dreptul nostru.

Răspunsurile pentru acest studiu au fost colectate de la 808 repondenți, la nivel național, în perioada 17 – 24 aprilie 2024. Rezultatele obținute au o eroare de maxim 3,4% pentru un interval de încredere de 95%.

scroll to top