Închide

Dejucarea jafului mileniului: șefii vămii din Libia puseseră la cale furtul rezervelor de aur ale țării

Avatar
Gold coins and bars on black background

Fotografie de Zlaťáky.cz pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile centrale ale guvernului libian de la Tripoli au arestat mai mulți oficiali vamali de vârf pentru că au încercat să scoată de pe teritoriul țării aproximativ 26 de tone de aur, în valoare de aproape 1,8 miliarde de euro, la cotațiile actuale, potrivit informațiilor transmise de procurorii libieni și citate de portalul Arab News.

Procuratura libiană nu a detaliat originea explicită a cantității uriașe de metal prețios, mai mare decât rezervele naționale de aur ale multor țări ale lumii.

Transportul ilegal ar fi reprezentat aproape un sfert din rezervele de aur ale Libiei, cifrate la aproximativ 116,6 tone, cu care țara se clasează pe locul al 4-lea în topul țărilor africane cu cele mai mari rezerve de aur.

Autoritățile din municipalitatea Misrata, în vestul Libiei, la cca. 120 de kilometri est de capitala Tripoli, sunt cele care au efectuat arestările legate de operațiunea de trafic plănuită a se desfășura de pe aeroportul internațional al orașului, a anunțat biroul procuraturii.

”Anchetatorii au dispus arestarea directorului general al vămilor și a mai multor funcționari vamali pe aeroportul internațional din Misrata”, se arată în comunicatul citat și publicat pe Facebook de procuratură.

Operațiunea de scoatere din țară a metalului era programată să se desfășoare în decembrie 2023. Procurorii susțin că era vorba despre lingouri de aur cu o greutate de aproximativ 25.875 de kilograme, în valoare de aproape 1,8 miliarde de euro.

Potrivit legislației libiene, doar banca centrală poate exporta aur.

O țară aflată în haos politico-militar

După răsturnarea de la putere a fostului dictator Muammar al-Gaddafi, Libia a fost grav afectată de instabilitate politică și de valuri de violență.

Practic, teritoriul țării nu este controlat de o singură autoritate centrală, ci este împărțită între guvernul condus de Abdelhamid Dbeibah, cu sediul la Tripoli și recunoscut de Organizația Națiunilor Unite, și o administrație rivală care controlează o parte importantă din estul țării, condusă de mareșalul Khalifa Haftar, comandantul principal al așa-numitei ”Armate Naționale Libiene”, care a primit sprijin militar și logistic semnificativ din partea Rusiei, îndeosebi prin Grupul Wagner.

Orașul Misrata a jucat un rol fundamental în luptele purtate de opozanții regimului lui Gaddafi cu forțele loialiste, în 2011, precum și în luptele împotriva islamiștilor din ISIS, în 2016. De asemenea, a fost epicentrul unor confruntări majore în lupta împotriva ofensivei eșuate a forțelor mareșalului Haftar împotriva forțelor guvernamentale pentru preluarea controlului capitalei Tripoli, în 2019.

ONG-ul american The Sentry, care investighează diversele tipuri de trafic ilegal în zonele de conflict, a transmis că Libia, o țară aflată în haos politic și militar, a devenit un centru extrem de important la nivel mondial pentru traficul ilicit de aur și metale prețioase în ultimul deceniu.

”În special începând din 2014, Libia a fost folosită ca zonă de tranzit către alte părți ale lumii, mai ales înspre Emiratele Arabe Unite și, într-o măsură mai mică, spre Turcia, pentru traficul de aur. Două puncte de tranzit sunt folosite în mod special pentru a exporturile ilicite de aur: portul și aeroporturile din zona Misrata-Zliten-Khums și cele din zona Benghazi”, se arată într-un raport publicat de The Sentry în noiembrie anul trecut.

scroll to top