Închide

Majoritatea statelor membre UE au convenit să îngheţe fondurilor destinate Ungariei

Avatar
flag, hungary, cloud

Fotografie de lmaresz pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să îngheţe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei după o reuniune a reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre de la Bruxelles, au confirmat luni seara mai mulţi diplomaţi pentru dpa, citată de Agerpres.

La Bruxelles există îngrijorări că fondurile UE nu sunt utilizate corespunzător în Ungaria din cauza măsurilor insuficiente adoptate de guvern împotriva corupţiei.

Cu puţin timp înaintea acestui acord, Comisia Europeană a reînnoit o recomandare conform căreia subvenţiile alocate Ungariei, în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, ar trebui îngheţate până când guvernul naţionalist de dreapta al prim-ministrului Viktor Orban va îndeplini pe deplin promisiunile de a respecta statul de drept.

Conform unui nou compromis, urmează să fie îngheţate subvenţii în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro, o încercare de a recunoaşte că Ungaria a implementat deja unele măsuri cerute de UE.

Pentru suspendarea fondurilor este nevoie de votul unei majorităţi calificate, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre ale UE, care împreună trebuie să alcătuiască cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii. Această condiţie prealabilă a fost atinsă după acordul în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi de luni şi urmează să fie oficializată într-o procedură scrisă înaintea summitului UE de joi de la Bruxelles.

scroll to top