Închide

Studiu: Majoritatea țărilor nu iau în considerare noile boli ca obiective ale infrastructurii de sănătate publică

Avatar
coronavirus, sars-cov-2, app

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Reglementările Internaționale de Sănătate impun statelor să se documenteze asupra focarelor de cauze necunoscute deoarece depistarea precoce este crucială dar, cu toate acestea, domeniul de aplicare al supravegherii noilor boli la scară globală rămâne incert: rezultatele unui studiu recent relevă faptul că majoritatea țărilor nu iau în considerare noile boli ca obiective ale infrastructurii de sănătate publică, informează RoHealthReview.

Studiul a inclus 195 din 196 de țări care au făcut parte din IHR (2005), iar datele au fost colectate din iulie până în decembrie 2022; în ianuarie 2023, setul de date a fost actualizat prin reexaminarea tuturor surselor.

Definiția luării în considerare a bolii noi implică materiale scrise la nivel național, cele care pot fi găsite în legile de sănătate publică, ghidurile profesioniștilor din domeniul medical, ghidurile de laborator sau listele de boli notificabile – relatează NewsMedical.

Crucial: necesitatea unor tehnici eficiente și rapide de detectare a focarelor în toate țările pentru a proteja sănătatea publică globală

O strategie de căutare a fost concepută pentru a analiza sursele guvernamentale și pentru a afla dacă țările aveau disponibile informații accesibile publicului privind luarea în considerare a bolii noi.

Echipa sugerează că, deși negocierile Tratatului de Pandemie sunt un pas pozitiv, este important ca factorii de decizie în domeniul sănătății publice să ia măsuri prompte pentru a îmbunătăți sistemele naționale de supraveghere și, de asemenea, să ne pregătim cât mai curând posibil pentru potențialele amenințări viitoare ale bolii.

Studiul a analizat resursele în patru categorii pentru a găsi dovezi ale unor noi considerații ale bolii pentru fiecare țară care au inclus legile naționale de sănătate publică, ghidurile profesioniștilor din domeniul sănătății, ghidurile de laborator și listele de boli notificabile la nivel național.

Luarea în considerare a noilor boli de către legislația națională a sănătății publice a fost raportată pozitiv cu nivelul veniturilor

Astfel, 73 din 195 de țări au arătat dovada luării în considerare a bolii noi printre cele patru tipuri de resurse analizate. Proporția țărilor cu dovezi ale unei noi boli a variat foarte mult în diferite regiuni ale OMS, de la 8 din 47 state din Regiunea Africană la 30 din 54 din Regiunea Europeană.

Studiul a constatat o corelație între luarea în considerare a bolilor noi și stratificarea veniturilor, un număr mai mare de țări cu venituri mari arătând dovezi ale unei astfel de considerații în comparație cu țările cu venituri modeste.

În total, a fost găsită luarea în considerare a bolii noi pentru toate cele patru locații de resurse în doar 8 din 195 țări, iar aproape 38 din 195 de țări au dovezi pentru cerințele de raportare a bolilor noi incluse în legislația națională de sănătate publică.

Numărul de țări care au raportat includerea unor boli noi în legislația națională a sănătății publice a variat foarte mult în diferitele regiuni ale OMS, variind de la 1 din 21 de națiuni din regiunea Mediteranei de Est la 22 din 54 din Regiunea Europeană.

Îndrumarea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la bolile noi a fost găsită în 47 de țări, care variază în funcție de regiunea OMS și nivelurile de venit raportate de Banca Mondială: astfel, 20 au furnizat ghiduri scrise pentru profesioniști din domeniul sănătății, zece au prezentat ghiduri scrise precum și un formular, două au dezvăluit un formular de raportare și 15 țări au raportat boli noi doar în resurse accesibile publicului.

scroll to top