Închide

Mari branduri internaționale solicită un pact global pentru combaterea poluării cu plastic

Avatar
plastic, detritus, bulky

Fotografie de VIVIANE6276 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Branduri internaționale, printre care Coca Cola și PepsiCo, au solicitat luni un pact global pentru combaterea poluării cu plastic, care să includă reducerea producției de plastic, un domeniu cheie de creștere pentru industria petrolului, informează Reuters.

Oficialii lumii se vor reuni la o conferință a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA 5.2) la sfârșitul acestui an pentru a începe negocierile asupra unui tratat de abordare a crizei deșeurilor de plastic care sufocă gropile de gunoi, distruge oceanele și ucide animalele sălbatice.

Rămâne deocamdată neclar dacă acordul respectiv se va concentra pe gestionarea și reciclarea deșeurilor sau dacă va avea o abordare mai dură, așa cum ar fi reducerea producției de ambalaje din plastic, “o mișcare care s-ar confrunta probabil cu rezistența marilor firme petroliere și a industriei chimice, inclusiv din Statele Unite”.

Cei peste 70 de semnatari ai declarației comune de luni includ nu numai producători de bunuri de larg consum precum Unilever și Nestle, dar și retaileri precum Walmart sau banca franceză BNP Paribas.

„Ne aflăm într-un moment critic în timp pentru a realiza un tratat ambițios al ONU”, se arată în declarație, menționând că orice acord ar trebui să „reducă producția și utilizarea plasticului virgin”.

„UNEA 5.2 este momentul decisiv și cel mai potrivit pentru a schimba curentul în criza globală a poluării cu plastic. Nu ne putem permite să-l ratăm”, se arată în comunicat.

Mai puțin de 10% din tot plasticul produs vreodată a fost reciclat, iar o investigație Reuters de anul trecut a relevat că noile tehnologii de reciclare promovate de industria plasticului s-au luptat să combată problema.

Între timp, producția de plastic, care este derivat din petrol și gaze, se preconizează să se dubleze în următorii 20 de ani. Aceasta este o sursă cheie de viitoare venituri pentru companiile mari din domeniul energiei, deoarece cererea de combustibili fosili scade odată cu creșterea energiei regenerabile și a vehiculelor electrice.

Deși extinderea reciclării globale este esențială pentru abordarea deșeurilor de plastic, aceste eforturi nu vor putea bloca creșterea vertiginoasă a poluării cu plastic, fără constrângeri asupra producției, a constatat un studiu de referință din 2020 realizat de Pew Charitable Trusts.

Pe măsură ce crește presiunea asupra firmelor care vând produse din plastic greu de reciclat pentru a aborda deșeurile rezultate, unii au făcut echipă cu producătorii de ciment pentru a arde deșeurile de plastic sub formă de combustibil ieftin în zonele mai puțin dezvoltate, a constatat o investigație Reuters de anul trecut.

scroll to top